Home Weersvoorspellingen zijn belangrijk voor jouw voetbalweddenschap

Weersvoorspellingen zijn belangrijk voor jouw voetbalweddenschap

De zomer is in aantocht en dat betekent dat het op de internationale voetbalvelden behoorlijk heet kan worden. Ook fikse regenbuien en andere wat extremere weersomstandigheden zijn in deze tijd van het jaar zeker niet ongewoon. Nu het voetbal in de zomer gewoon doorgaat (met als hoogtepunt de minitoernooien van de Champions League en Europa League) is het verstandig om je toch een wat meer in de gevolgen van het weer te verdiepen. Hoge temperaturen, natte grasmatten en tropische regenbuien: het zijn zaken waar je echt rekening mee moet houden als je gaat wedden op voetbal.

Dit doen hoge temperaturen met een voetbalmatch

Zodra bekend werd gemaakt dat het WK 2022 in Qatar zou plaatsvinden, klonken meteen de zorgen. Want hoe zou dat moeten met die enorme hitte die het land teistert? Dit probleem is door de FIFA grotendeels opgelost door het toernooi te verschuiven naar de maanden november en december. Maar sinds de discussie over het WK in Qatar losbarstte, is de invloed van het weer op een voetbalwedstrijd stevig op de kaart gezet. Je doet er dan ook goed aan om deze zomer goed te kijken wat het weer ons brengt.

Hitte is niet alleen een probleem in Qatar. Het wordt steeds warmer in Europa, waarbij temperaturen van 35 graden of meer echt geen uitzondering zijn. Normaal gesproken genieten de voetballers tijdens de warmste maanden van het jaar van een welverdiende vakantie, maar dat is deze zomer wel anders. Clubs als Juventus, Paris Saint-Germain, Bayern München en Real Madrid hebben namelijk nog een belangrijk toernooi af te ronden. De vraag is alleen… komt er in die weken een hittegolf of vallen de temperaturen wel mee? Bij hoge temperaturen is het verstandig om de spelers van het elftal eens goed onder de loep te nemen. Spelers uit de traditioneel warmere landen kunnen doorgaans beter met de hitte uit de voeten dan voetballers die bijvoorbeeld uit het noorden van Europa komen. Bij spelers die minder gewend zijn aan hitte zie je al snel een soort wandelvoetbal ontstaan. Er zijn minder snelle sprintjes richting het doel en minder fanatieke acties om de bal te veroveren. Het lome spel kan zomaar invloed hebben op de uitslag van de wedstrijd.

Er is meer dan hitte alleen

Bij de aankomende wedstrijden in de Europa League en Champions League houdt de UEFA absoluut rekening met de zomerse temperaturen. De meeste duels vinden ’s avonds om 19.00 uur of 21.00 uur plaats waardoor in ieder geval de ergste hitte van de dag is verdwenen. Al kunnen de temperaturen nog steeds hoog zijn als de thermometer overdag de 40 graden heeft aangetikt. Hitte is zeker niet het enige probleem. In de zomer kan het namelijk flink regenen, waarbij een tropische bui niet is uitgesloten. Bij veel regen wordt het veld trager waardoor de aanvallend sterke ploegen hun voordeel zien verdwijnen. Ook technisch combinatievoetbal is onder deze omstandigheden lastig. Hierdoor kan de underdog tijdens de wedstrijd verrassend toeslaan. De situatie verandert als er slechts lichte regen uit de lucht komt. Wanneer het veld maar een beetje nat is, zorgt dat er namelijk voor dat de bal sneller rolt. Dat is zeer voordelig voor ploegen die inzetten op aanvallend spel. Verdedigend spelende elftallen krijgen het juist lastiger om de bal uit het eigen doelgebied te houden. Het weer kan een voetbalwedstrijd zomaar beïnvloeden. Kijk dus altijd even naar de weersvoorspellingen voordat je je weddenschap plaatst.