Home Wat kunnen de Rode Duivels na die zege op Wales?

Wat kunnen de Rode Duivels na die zege op Wales?

Het was nagelbijten in het eerste deel van de WK-kwalificatiewedstrijd België – Wales. De Rode Duivels begonnen niet al te sterk, en de Welshmen zagen hun kans schoon. Na een ongelukkige blessure voor spelmaker Joe Allen wist de ploeg zich snel te herpakken en Gareth Bale zette een wervelende aanval op. Harry Wilson kwam vrij voor het doel van Courtois te staan, en de 0-1 was een feit. Even leek het erop dat Roberto Martínez wéér een moeilijke avond ging beleven tegen angstgegner Wales. Maar al voor rust waren de Rode Duivels de situatie de baas. Met doelpunten voor De Bruyne en Hazard kwam de stand op 2-1. In de 73e minuut ging de bal ook nog naar de penaltystip, waardoor Lukaku keurig een goal meepakte. Met een 3-1 op het scorebord heeft België een mooie overwinning binnen. En niet onbelangrijk: de eerste drie punten voor WK-kwalificatie zijn binnen. Nu kunnen Martínez en zijn mannen zich gaan richten op Tsjechië en Wit-Rusland. Wat kan het elftal in deze duels laten zien?

We kijken naar WK-kwalificatie met het EK in ons achterhoofd

Het WK in Qatar is nog ver weg. Pas in november 2022 staan de eerste wedstrijden op het programma. Bovendien kijken de meeste voetbalfans op dit moment vooral uit naar het EK. Want kan België hier verder geraken dan die kwartfinale van het vorige Europees Kampioenschap? Met de ambities zit het wel goed. Nu nog zien hoe goed de Rode Duivels in vorm zijn. De eerste drie WK-kwalificatiewedstrijden gaan wat dat betreft waardevolle informatie opleveren.

Tijdens de wedstrijd tegen Wales zat het komende EK ongetwijfeld in ieders achterhoofd. Ook het vorige Europees Kampioenschap moet even door je hoofd zijn geschoten. Het waren namelijk de Welshmen die België afhielden van een plek in de halve finale. De revanche is binnen! Maar terwijl iedereen gespannen toekeek of die revanche er ging komen, draaide het woensdagavond eigenlijk om iets anders: WK kwalificatie. Door het uitgestelde EK van vorig jaar lopen de voorbereidingen voor het Europese toernooi en de kwalificaties voor het wereldkampioenschap enigszins door elkaar. België wil zich natuurlijk plaatsen voor dit WK, dus de komende wedstrijden zijn belangrijk. Na die succesvolle ontmoeting met Wales staan ons nu nog twee duels te wachten. Zaterdag 27 maart om 20.45 uur nemen de Rode Duivels het op tegen Tsjechië. Dinsdag 30 maart (ook om 20.45 uur) is Wit-Rusland de tegenstander. De hoop is dat die drie wedstrijden alvast de eerste negen kwalificatiepunten opleveren. Al mag er niets misgaan als het elftal dat doel wil bereiken.

Martínez mikt op de eerste plek in groep E

Voor het Europese deel van de WK-kwalificaties is België ingedeeld in een groep met Tsjechië, Wit-Rusland, Wales en Estland. Met vijf ploegen in groep E moeten de Rode Duivels in totaal acht wedstrijden afwerken in deze eerste fase van de kwalificaties. De eerste drie matches worden deze week gespeeld, de rest staat gepland voor na de zomer.

Als België in 2022 naar Qatar wil, is het zaak om nu al zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen. Want alleen voor de nummer één van elke groep ligt een rechtstreeks ticket klaar. De in totaal tien nummers twee strijden vervolgens in de play-offs om de resterende drie Europese WK-plaatsen. Martínez wil natuurlijk niet afhankelijk zijn van die play-offs. Hij mikt op een eerste plek in groep E zodat dat WK-ticket al voor het einde van dit jaar is veiliggesteld.

Zaterdag 27 maart: de Rode Duivels treffen Tsjechië

Nu de eerste drie punten alvast binnen zijn, staat België keurig op plek twee. Tsjechië bezet de koppositie doordat het woensdag met grote cijfers won van Estland. De wedstrijd eindigde in 2-6, en daarmee was Tsjechië verantwoordelijk voor de spectaculairste uitslag van de avond. Voor de Belgische defensie wordt het dus oppassen zaterdag. Natuurlijk, tegen Estland is het een stuk makkelijk scoren dan tegen ons eigen elftal. Maar die zes goals laten er geen twijfel over bestaan dat de Tsjechen het doel lekker weten te raken. Toch moet Roberto Martínez zaterdag vooral van de eigen kracht uitgaan.

Voor Martínez was het een grote opluchting dat Kevin De Bruyne op tijd fit genoeg was om de Rode Duivels te versterken. Een andere meevaller was de aanwezigheid van Lukaku. Met alle coronabesmettingen binnen de selectie van Inter was het nog de vraag of de spits inzetbaar zou zijn. Woensdag bewees hij al zijn waarde in de wedstrijd tegen Wales, en zaterdag staat Lukaku ongetwijfeld weer op het veld tegen Tsjechië. Voor België wordt het dit keer een uitwedstrijd, maar dat verandert niets aan de favorietenrol. Ondanks dat Tsjechië zijn eerste kwalificatieduel ruim won, is ons elftal toch de sterkere. Een 0-1 of 0-2 overwinning zit er zeker in. Al kan Tsjechië zomaar een doelpunt meepakken.

Dinsdag 30 maart: een primeur tegen Wit-Rusland

Op dinsdag 30 maart beleven de Rode Duivels in Den Dreef een ware primeur. Voor het eerst in de geschiedenis speelt België een wedstrijd tegen Wit-Rusland. Het winnen van deze wedstrijd lijkt slechts een formaliteit. Wit-Rusland staat 29e op de UEFA-ranglijst, ver onder België. De kans op WK-kwalificatie is voor deze ploeg erg klein. Maar niet alleen kwalificatie lijkt onrealistisch. België móet deze wedstrijd gemakkelijk kunnen winnen. Martínez mag tevreden zijn als zijn ploeg goed voetbal speelt en uiteindelijk een 2-0 of 3-1 overwinning op het scorebord weet te krijgen. Vooral dat goede voetbal zal met het oog op het aankomende EK voor Martínez belangrijk zijn.

Als het lukt om na Wales ook van Tsjechië en Wit-Rusland te winnen, dan is die eerste belangrijke stap richting WK-kwalificatie alvast genomen. Daarmee zou België precies doen wat wordt verwacht. Volgens statistiekenbureau Gracenote hebben de Rode Duivels namelijk 88% kans op een WK-ticket, en 80% kans dat dit rechtstreeks via groepswinst gebeurt. Dat zou mooi zijn!