Home Wat doen Club Brugge en Antwerp in de Europa League?

Wat doen Club Brugge en Antwerp in de Europa League?

We hebben het twee maanden moeten doen zonder Europese voetbalmatches. Nu het half februari is, kunnen we ons eindelijk weer verheugen op een paar mooie duels. Allereerst staan er een paar spannende wedstrijden in de Champions League op het programma. Toch verheugen we ons vooral op donderdagavond, de enige echte Europa League-avond. In de zestiende finales vinden we Club Brugge én Royal Antwerp terug. Dit kan zomaar een mooie avond worden voor het Belgische voetbal.

Van vier naar twee Belgische clubs in Europa

In de groepsfase van de Europa League zijn al twee clubs gesneuveld. Gent werd laatste in de poule zonder ook maar één wedstrijd te winnen. Standard Luik deed het iets beter, maar met slechts één overwinning en één gelijkspel lukte het de ploeg bij lange na niet om de volgende ronde te halen. Voor Antwerp verliep de groepsfase een stuk beter. Onder leiding van Ivan Leko wist de ploeg voor het eerst sinds jaren te overwinteren in Europa. Vooral in de wedstrijd tegen Tottenham maakten de Antwerpenaren indruk. Geheel tegen de verwachting in wisten ze de uiteindelijke groepswinnaar met 1-0 te verslaan. Royal Antwerp eindigde op een keurige tweede plek in groep J, op maar één punt achter de Spurs.

Royal Antwerp is zeker niet de enige ploeg die België vertegenwoordigt in de zestiende finales van de Europa League. Ook Club Brugge is van de partij, al moet de ploeg met enigszins gemengde gevoelens aan deze knock-outfase beginnen. Vlak voor de winterstop was Brugge nog dicht bij een plekje in de achtste finales van de Champions League. De opdracht voor de laatste wedstrijd van de groepsfase was dan ook duidelijk: er moest gewonnen worden van Lazio Roma. Die drie punten zouden genoeg zijn om Club Brugge te verzekeren van een tweede plaats en daarmee een ticket voor de knock-outfase. Maar helaas… het 2-2 gelijkspel bezorgde Brugge niet die tweede plek waar het op hoopte. Nu mag de ploeg van Philippe Clement zich gaan bewijzen in de Europa League. Dinamo Kiev is het eerste obstakel dat Club Brugge tegenkomt.

Donderdag 18.55: Club Brugge op bezoek bij Dinamo Kiev

Het gaat donderdag spannend worden in stadion NSK Olimpiejsky. Beide ploegen komen vanuit de Champions League en willen laten zien dat ze in Europa thuishoren. Beide ploegen kunnen scoren en wees vooral niet verrast als er een gelijkspel op het scorebord staat. Komt er toch een winnaar, dan is het lastig te voorspellen wie van de twee dat gaat zijn. Club Brugge is licht favoriet bij de bookmakers, maar de quoteringen ontlopen elkaar niet veel. Both Teams to Score is dus een voetbalweddenschap die het overwegen waard is.

Het Europese avontuur verliep dit jaar voor zowel Dinamo Kiev als Club Brugge wat teleurstellend. Waar Brugge nog dicht bij een plekje voor de volgende ronde was, eindigde Dinamo ver achter groepsgenoten Juventus en Barcelona. Een vervolg in de Champions League heeft er voor de Oekraïners nooit ingezeten. In de zestiende finales van de Europa League krijgt Dinamo Kiev het ook niet makkelijk. Club Brugge is de laatste tijd bezig aan een indrukwekkende reeks wedstrijden. In de negen wedstrijden die de ploeg sinds de jaarwisseling in de competitie en de beker speelde, wist Brugge maar liefst 26 keer te scoren. Al die negen duels werden bovendien gewonnen. Dinamo Kiev zit net zo goed in een prima reeks met wedstrijden. De club staat inmiddels bovenaan in de eigen competitie, en daarmee is alvast een eerste doel dichterbij gekomen. In Kiev hopen ze niet alleen op de landstitel. Dinamo wil in de Europa League ieder geval nog een ronde verder komen. Of dat gaat lukken? Het is echt afwachten of er überhaupt een winnaar komt. Maar een 1-1 of 2-2 in een uitwedstrijd is voor Club Brugge niet eens zo’n heel slecht uitgangspunt.

Donderdag 21.00 uur: Antwerp in eigen huis tegen Rangers FC

Als de wedstrijd van Club Brugge net is afgelopen, is het de beurt aan Antwerp. Er is natuurlijk het een en ander veranderd sinds Royal Antwerp dat ticket voor de zestiende finales van de Europa League binnensleepte. Ivan Leko is inmiddels vertrokken naar China en Frank Vercauteren heeft zijn functie bij Antwerp overgenomen. De resultaten zijn sinds het aantreden van Vercauteren niet slecht, al ontbreekt het echte spektakel. Toch zijn het donderdag de resultaten die tellen. Met het Schotse Rangers als tegenstander moet Antwerp aan de bak, maar de ploeg is zeker niet kansloos. Willen de Antwerpenaren de volgende ronde halen, dan is het zaak om donderdag in ieder geval punten te pakken. Als de ploeg in de eigen Bosuil verliest, wordt het wel heel lastig om die achterstand in de return goed te maken. Eén voordeel: met Frank Vercauteren langs de kant van het veld heeft Antwerp meer defensieve zekerheid dan in de tijd van Ivan Leko. Al moet Vercauteren zich wel zien te redden met een gehavend team. Er zijn een aantal spelers geblesseerd, en vooral Mbokani wordt gemist. De schorsing van Didier Lamkel Zé maakt het alleen maar lastiger voor de trainersploeg. Het wordt simpelweg puzzelen in de voorhoede van Antwerp.

Een licht verzwakt Royal Antwerp neemt het donderdag op tegen een ploeg die in vorm is. Rangers FC drong probleemloos door tot de knock-outfase en ook in eigen land gaat het lekker. De ploeg staat ruim aan de kop in de Schotse competitie en de landstitel lijkt binnen handbereik. Alfredo Morelos is donderdag bovendien terug van een schorsing, dus het zit de Schotten mee. Dat de Rangers favoriet zijn bij de bookmakers, is geen verrassing. Lukt het Vercauteren en zijn mannen om in eigen huis punten te pakken en de hoop om een plekje in de achtste finales levend te houden? Aan jou de taak om je voorspelling door te geven aan de bookmaker.

Donderdag 18 februari is natuurlijk een belangrijke dag voor Club Brugge en Royal Antwerp. Toch gaat het pas om de eerste van twee ontmoetingen in de zestiende finales van de Europa League. De returns staan precies een week later op het programma. Ook die returns vragen gewoon om een weddenschap, dus we gaan twee mooie voetbalweken tegemoet!