Home Spektakel in de Afrika Cup: Algerije uitgeschakeld, Belgisch succes bij Gambia

Spektakel in de Afrika Cup: Algerije uitgeschakeld, Belgisch succes bij Gambia

Na een spectaculaire week in de Afrika Cup is het doek gevallen voor titelverdediger Algerije. Hadden ze dan toch die duivelsbezweerder moeten inschakelen, waar de complete Afrikaanse voetbalwereld over sprak? De andere grote titelkandidaten hebben de groepsfase overleefd en kunnen zich nu gaan concentreren op de knock-outrondes. Daarbij krijgen ze gezelschap van een aantal debutanten, waaronder het Gambia van bondscoach Tom Saintfiet. In de groepsfase heeft de Afrika Cup alvast allerlei knotsgekke momenten opgeleverd. Gaan we weer opvallende schwalbes en vreemde acties van scheidsrechters zien of draait het vanaf nu volledig om het voetbal? Hoe dan ook, de knock-outfase van de Afrika Cup levert voer op voor mooie weddenschappen!

De Afrika Cup blijft dit jaar verrassen

Zelfs als je de Afrika Cup tot nu toe amper volgt, kon je niet om al die bizarre berichten heen. Het begon al met de scheidsrechter die de wedstrijd Mali – Tunesië tot twee keer toe te vroeg affloot. Daarna doken er hardnekkige geruchten op van een duivelsbezweerder die Algerije aan titelprolongatie moest helpen. De Algerijnen ontkenden het gerucht stellig. Mochten ze toch een duivelsbezweerder op het toernooi hebben losgelaten, dan hadden ze beter een ander kunnen inhuren. Na drie groepswedstrijden is de Afrika Cup namelijk voorbij voor een van de grootste favorieten voor de titel. De uitschakeling van Algerije was niet het enige gespreksonderwerp in de afgelopen dagen. Ook het slechte acteerwerk van Gambia-spits Modou Barrow (in de vorm van een overduidelijke schwalbe) leverde eigenzinnige beelden op. Vooral de reactie van de scheidsrechter, die de tegenstander geel gaf, blijft nog lang in ons geheugen staan.

Tussen al die chaos zouden we bijna vergeten om naar datgene te kijken waar het écht om draait: spannende wedstrijden, goed voetbal en mooie acties op het veld. Titelkandidaten Senegal, Egypte, Ivoorkust, Marokko, Kameroen en Nigeria zijn ongeschonden door de groepsfase gekomen en kunnen zich nu gaan richten op de achtste finales. Maar vergeet ook de grote verrassingen niet. Het was groot feest in de Comoren, die tijdens hun eerste Afrika Cup ooit meteen de groepsfase overleefden. Debutant Gambia bleef zelfs ongeslagen in het eerste deel van het toernooi. De Belgische bondscoach Tom Saintfiet mag trots zijn.

Dit zijn de kanshebbers nu Algerije is uitgeschakeld

Nu de heersend kampioen uit het toernooi is, worden de kaarten weer opnieuw geschud. Bij de start van de Afrika Cup keken de bookmakers vooral naar Senegal en Algerije. Maar Algerije is weg en de Senegalezen (met onder meer Sadio Mané) maken niet direct indruk. In de drie groepswedstrijden pakte Senegal slechts één overwinning; twee keer was daar een doelpuntloos gelijkspel. Dat moet echt beter als Mané en zijn ploeggenoten verder willen komen dan die achtste finale.

Nu de groepsfase voorbij is, is Kameroen bij de bookmakers gestegen naar de koppositie. Met Vincent Aboukabar heeft Kameroen een zeer sterk wapen in de aanval. De FC Porto-speler is inmiddels goed voor vijf goals in de Afrika Cup, en daarmee leidt hij de lijst van topscorers. In thuisland Kameroen vergelijken ze de 29-jarige Aboukabar al met Lionel Messi. De eigen fans zijn natuurlijk bevooroordeeld, maar het is zeker interessant om de huidige topscorer in de gaten te houden.

Vlak voor de start van de achtste finales is de Afrikaanse titel voor Kameroen ongeveer 5.50 keer je inzet waard. Het land wordt op de voet gevolgd door Nigeria, dat in de groepsfase de volle 9 punten pakte en onder ander het Egypte van Mo Salah versloeg. Met een quotering van rond de 6.00 laten de Nigerianen Marokko (7.00), Senegal (7.00) en Ivoorkust (8.00) achter zich. Maar we zijn pas bij de achtste finales aanbeland. Wie de Afrika Cup wil winnen, moet eerst weer een ronde verder zien te komen. Van zondag 23 januari tot en met woensdag 26 januari draait het allemaal om die achtste finales van het Afrikaans voetbalkampioenschap.

De groepsfase is voorbij, het is tijd voor de achtste finales

Je kunt weer gaan wedden op de achtste finales van de Afrika Cup. In de komende dagen staan de volgende wedstrijden op het programma:

  • Zondag 17.00 uur: Burkina Faso – Gabon
  • Zondag 20.00 uur: Nigeria – Tunesië
  • Maandag 17.00 uur: Guinee – Gambia
  • Maandag 20.00 uur: Kameroen – Comoren
  • Dinsdag 17.00 uur: Senegal – Kaapverdië
  • Dinsdag 20.00 uur: Marokko – Malawi
  • Woensdag 17.00 uur: Ivoorkust – Egypte
  • Woensdag 20.00 uur: Mali – Equatoriaal-Guinea

In het wedstrijdprogramma van de achtste finales kijken wij vooral uit naar Ivoorkust – Egypte. Ivoorkust was uiteindelijk met 3-1 verantwoordelijk voor de definitieve uitschakeling van Algerije. Maar de Ivorianen hebben ook de grootste keepersblunder van het toernooi op hun naam staan. In de slotminuten van de match tegen Sierra Leone liet keeper Badra Ali Sangaré de bal uit op een knullige manier zijn handen glippen, waarna de gelijkmaker een feit was. Dit soort fouten kan Ivoorkust zich tegen Egypte ook niet permitteren. Liverpool-spits Mohamed Salah staat dan meteen klaar om zijn verblijf in de Afrika Cup te verlengen. Ivoorkust is voor dit duel overigens wel favoriet bij de bookmakers.

Kijk je graag voetbal met een vleugje Belgische trots? Vergeet dan niet om je geld in te zetten op de achtste finale van Gambia. Onze landgenoot Tom Saintfiet heeft alvast een mooi succes als bondscoach geboekt door zijn bescheiden ploeg naar de knock-outfase te loodsen. Kan Gambia misschien nóg een ronde verder komen? Guinee is favoriet voor deze achtste finale, maar Seraing-aanvaller Ablie Jallow wist in de laatste groepswedstrijd tegen Tunesië echt indruk te maken met een last-minute doelpunt. Het leverde hem de titel van matchwinnaar op. In de achtste finales van de Afrika Cup kunnen ploegen zomaar gaan verrassen.