Home Real Madrid op de rand van de Europese afgrond

Real Madrid op de rand van de Europese afgrond

Real Madrid is in de Champions League al jaren dé club om te verslaan. Met een totaal van dertien CL-titels staat De Koninklijke fier bovenaan het lijstje met kampioenen. Maar dit jaar lijkt het erop dat Real voor het eerst een ander soort record gaat breken. De club staat derde in groep B en daarmee dreigt uitschakeling. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat de Madrilenen de knock-outfase mislopen. Er is nog één wedstrijd de tijd om dat scenario te voorkomen.

De tijd van CL-titels is eventjes voorbij

Op 26 mei 2018 was het nog groot feest in de Spaanse hoofdstad. Real Madrid vierde zijn derde Champions League-overwinning op rij en de dertiende titel ooit. Een eventuele veertiende titel zat er in de afgelopen twee seizoenen al niet in. Beide keren was de achtste finale het eindpunt voor Real. Eerst was daar het verlies tegen Ajax; vorig seizoen bleek Manchester City te sterk. Toch kon niemand toen vermoeden dat het grote Real Madrid nóg verder in de problemen zou geraken. Na het verlies van vorige week (Shakhtar Donetsk was met 2-0 te sterk voor Thibaut Courtois en co) komt de allereerste Champions League-uitschakeling ooit in de groepsfase namelijk wel heel dichtbij. Een blamage voor de ploeg van Zinédine Zidane, maar er is een beetje hoop. Met een overwinning op Sevilla in La Liga heeft Real de druk enigszins van de ketel gehaald. Alleen is een competitiewedstrijd wel iets anders dan een Europees duel waarin een mogelijk vroege uitschakeling ongetwijfeld door ieders hoofd speelt. Bovendien heeft Real Madrid dit keer niet alles zelf in de hand. Veel hangt af van wat Shakhtar Donetsk in de andere wedstrijd gaat doet. Als alles tegenzit, kan Real Madrid zelfs een plekje in de Europa League mislopen. Er staat dus veel op het spel woensdag. Kan De Koninklijke Europese overwintering wel vergeten óf bemachtigt Zidane met zijn ploeg toch nog een tickets voor de achtste finale van de Champions League? Het kan alle kanten op, dus er valt sowieso veel te genieten voor iedere voetbalfan.

Dit zijn de mogelijke scenario’s

Met tegenstanders als Shakhtar Donetsk, Internazionale en Borussia Mönchengladbach leek groep B op voorhand een prima groep voor Real Madrid. Na het pijnlijke 2-3 verlies in de eerste wedstrijd tegen Shakhtar en het teleurstellende 2-2 gelijkspel tegen Borussia leken de Madrilenen weer op keurig terug koers met twee overwinningen op Inter. Maar de tweede zege van Shakhtar Donetsk heeft Real flink in de problemen gebracht. Na vijf gespeelde wedstrijden staan Zidane en zijn mannen met zeven punten op de derde plek. Shakhtar heeft een gelijk puntenaantal, maar op basis van de onderlinge resultaten passeerden de Oekraïners hun Spaanse groepsgenoten. De verschillen met de koploper van groep B zijn overigens klein. Borussia Mönchengladbach leidt met acht punten uit vijf wedstrijden. Die zesde en laatste wedstrijd uit de groepsfase moet dan eindelijk duidelijkheid gaan brengen.

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk in groep B van de Champions League. Eén ding is zeker: Real kan niet alleen naar zijn eigen wedstrijd kijken. De uitslag van dat andere duel in groep B is minstens zo belangrijk voor de Europese ambities van Zidane en zijn ploeg. Toch begint alles met een goed resultaat tegen Borussia Mönchengladbach. Als Real wint, komt de ploeg op tien punten te staan. Dit is genoeg voor de volgende ronde van de Champions League, ongeacht wat er in de match tussen Shakhtar en Inter gebeurt. Bij een gelijkspel is het andere duel uit groep B wél van groot belang. Een overwinning van Shakhtar houdt Real op de derde plek, waardoor de ploeg verder moet in de Europa League. Datzelfde geldt voor een gelijkspel in het San Sirostadion. Wint Inter, dan profiteert De Koninklijke van het positieve onderlinge resultaat. Met twee overwinningen op Internazionale vormt deze ploeg even geen bedreiging voor overwintering in de Champions League. De Madrilenen zijn dus niet helemaal verloren als er na 90 minuten voetbal een 0-0, 1-1 of 2-2 op het scorebord prijkt.

Het wordt een ander verhaal als Real Madrid de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach verliest. In dat geval is een plekje in de Europa League het hoogst haalbare. Bij dit scenario is de hoop helemaal gevestigd op Shakhtar Donetsk. Want bij winst of een gelijkspel bemachtigt Real Madrid op het nippertje die derde plek. Wanneer Real verliest en Inter wint, is het Europese seizoen over. Als dat gebeurt, kan Zinédine Zidane moeilijke tijden tegemoet zien.

Twee spannende duels in groep B

Woensdagavond wordt een spannende avond. Om 21.00 uur is zowel de aftrap van de match tussen Real en Borussia als die tussen Inter en Shakhtar. Real Madrid ontvangt Borussia Mönchengladbach in het eigen Estadio Alfredo di Stéfano. Dat thuisvoordeel en het feit dat de ploeg móet winnen om een enorme Europese blamage (en een ontslag van Zidane) te voorkomen, zorgt ervoor dat Madrid favoriet is bij de bookmakers. Het is wel zaak dat er doelpunten komen. En dat is precies waar het dit seizoen mis gaat bij Real. De ploeg incasseert te veel tegengoals en scoort zelf te weinig. Met negen doelpunten voor en negen tegen is de stand in de Champions League veelzeggend. Dat moet anders. Een nipte 2-1 overwinning op Borussia Mönchengladbach zit er zeker in, al zijn de Duitsers in vorm. Het is dus zeer spannend om te zien wat er gaat gebeuren.

De wedstrijd tussen Real en Borussia is perfect materiaal voor een live weddenschap. Terwijl je zit te kijken, moet je het duel tussen Inter en Shakhtar ook zeker in de gaten houden. Deze tweede wedstrijd in groep B is minstens zo interessant, vooral omdat Internazionale bij de bookmakers de absolute favorietenrol heeft. Gaat Real Madrid voor het eerst in de geschiedenis dan toch stranden in de groepsfase? Het aftellen naar die laatste speelronde kan beginnen!