Home PSG focust op de Champions League, maar laat punten liggen in de Ligue 1

PSG focust op de Champions League, maar laat punten liggen in de Ligue 1

Paris Saint-Germain heeft elke week weer een zeer indrukwekkend elftal op het veld staan. Met mannen als Neymar, Kylian Mbappé, Mauro Icardi en Ángel Di Maria in de selectie is het voor Mauricio Pochettino soms lastig kiezen. Deze topspelers zijn natuurlijk niet voor niets naar Parijs gehaald. Met een heus sterrenteam probeert PSG om eindelijk een keer die Champions League-titel binnen te halen. Toch moet de club oppassen. Met al die grote voetbalsterren is er voor de jongere talenten geen plaats in de basis. Hierdoor zijn er de laatste tijd al veel toptalenten geweest die Parc des Princes verlieten. Soumaila Coulibaly is de nieuwste naam die op de lijst met vertrekkende spelers staat. De centraal verdediger gaat vanaf volgend seizoen voor Borussia Dortmund aan de slag. Bovendien is er geen garantie dat het huidige sterrenteam dit seizoen de landstitel binnenhaalt. PSG staat momenteel op de tweede plek van de competitie, drie punten achter Lille. Er is dus werk te doen voor Pochettino en de rest van Paris Saint-Germain.

Het grote geld regeert bij Paris Saint-Germain

Vorig seizoen bereikte Paris Saint-Germain voor het eerst de Champions League-finale. Die grote droom van de Arabische eigenaren kon eindelijk uitkomen. PSG had maar één overwinning nodig om de beste van Europa te worden. Maar ondanks dat de club honderden miljoenen in de komst van sterspelers als Neymar en Mbappé heeft gepompt, is die CL-titel nog steeds niet binnen. In de finale van vorig jaar was Bayern München met 1-0 te sterk. Dat verlies was het begin van het einde voor de toenmalige trainer Thomas Tuchel. Een slechte start in de competitie van 2020/21, mede door de vele afwezige sterspelers met corona, hielp Tuchel ook niet. De Duitser moest eind 2020 het veld ruimen na ‘een grondige analyse van de sportieve prestaties’, zoals de club het zelf omschreef.

Na het vertrek van Thomas Tuchel is het sinds begin dit jaar aan de Argentijn Mauricio Pochettino om de Champions League-titel veilig te stellen. Toch heeft die absolute focus op deze Europese clubtitel ook nadelige gevolgen voor Paris Saint-Germain. Voor de grote talenten uit de jeugdselectie is het bijna onmogelijk om door te dringen tot het eerste elftal. Het gevolg is dat steeds meer van deze spelers vertrekken. Tanguy Kouassi verruilde PSG voor Bayern München, en ook Moussa Diaby, Dan-Axel Zagadou en Christopher Nkunku lieten Parijs voor wat het was en gingen naar Duitsland. Het vertrek van de jonge talenten zat Thomas Tuchel al niet lekker. Maar de clubleiding beslist (met eigenaar Qatar Sports Investments voorop) en daarmee blijft PSG zich blindstaren op een sterrenteam. In de toekomst kan dit weleens voor problemen zorgen. Het gaat lastig worden om uit de eigen talentenvijver te vissen, en PSG blijft hierdoor sterk afhankelijk van de financiële injectie van de eigenaar. Zolang Qatar Sports Investments aan boord blijft, is het geen probleem om de sterspelers binnen de selectie te houden. Alleen voelen die spelers wel de druk om de Arabische eigenaar tevreden te houden. Die grote druk is zowel op de Europese voetbalvelden als tijdens de wedstrijden in eigen land volop aanwezig.

De CL-loting levert een heruitgave van de 2020 finale op

De teleurstelling over de verloren Champions League-finale van vorig jaar is nog steeds te voelen in Parijs. Hoog tijd voor revanche! En die kans krijgt de PSG inderdaad. Nu de Champions League is aanbeland bij de kwartfinales, kan Saint-Germain zich opmaken voor twee mooie duels. De loting van vrijdag 19 maart leverde voor PSG namelijk een absolute kraker op. De club is gekoppeld aan de ploeg die hen vorig jaar van de CL-titel afhield: Bayern München. Er komt dus een heuse heruitgave van de Champions League-finale van 2020.

Bayern is zeker niet de enige ploeg die Paris Saint-Germain dit jaar dwars kan zitten. Onder andere Manchester City, Liverpool en Real Madrid zijn nog in de race om de titel. Toch het is voor PSG zaak om eerst Bayern uit de weg te ruimen. Dit moet op 6/7 april én 13/14 april gaan gebeuren. Tot die tijd kan Pochettino zich volledig richten op de competitie. Dat is overigens ook hard nodig.

Ook in de Ligue 1 is het spannend voor PSG

Het winnen van de Champions League is alles voor Paris Saint-Germain (en met name voor Qatar Sports Investments). Maar de nationale competitie mag niet vergeten worden. Met zeven landstitels in de afgelopen acht seizoenen is PSG op eigen bodem dé club om te verslaan. Bij de onvoltooide competitie van 2019/20 stond de Parijse club maar liefst 12 punten voor op de nummer twee, zelfs met een gespeelde wedstrijd minder. Ook in de twee seizoenen daarvoor was het gat met de concurrentie groot. Momenteel kunnen de spelers en supporters van Saint-Germain alleen maar dromen van zo’n grote voorsprong. Sterker nog, de ploeg moet voor het eind van het seizoen een paar punten zien goed te maken op Lille.

Met 60 punten voor PSG en 63 voor Lille is het spannend in de kop van de Ligue 1. En er zijn nog meer kapers op de kust. Monaco staat met 56 punten op de vierde plaats, maar het is vooral Olympique Lyon dat het PSG en Lille moeilijk kan maken. Net als Saint-Germain staat Lyon na 29 speelrondes op een totaal van 60 punten. Dat maakt de onderlinge ontmoeting van deze zondag extra boeiend om te volgen. Het PSG van Pochettino gaat op bezoek bij het Olympique Lyon van Rudi Garcia. Met de landstitel in het achterhoofd is winst voor beide ploegen cruciaal. De club die hier de drie punten pakt, kan alvast een klein beetje afstand nemen van één belangrijke concurrent. Door het belang van deze wedstrijd gaan we waarschijnlijk twee ploegen zien die vanaf het eerste moment druk willen zetten. Beide clubs weten het doel dit seizoen prima te raken, waardoor de Both Teams to Score-weddenschap een prima optie is. Kijk niet gek op als die 90 minuten voetbal uiteindelijk goed zijn voor een 1-1 eindstand. Wil je wedden op Lyon – PSG? Zorg dan dat er zondag 21 maart om 21.00 uur klaar voor bent.