Home Nations League: kunnen de grote landen nu wél winnen?

Nations League: kunnen de grote landen nu wél winnen?

In een WK-jaar is het altijd interessant om te zien hoe de grote voetballanden ervoor staan. De Nations League legt wat dat betreft een paar heuse pijnpunten bloot. Natuurlijk, de Nations League is een compleet ander (en vooral minder belangrijk) toernooi dan het WK voetbal. Bovendien duurt het nog ruim 5 maanden voordat het wereldkampioenschap in Qatar zijn aftrap beleeft. Maar in de Duitse media beginnen de zorgen toch al door te klinken. ‘Duitsland heeft een megaprobleem’, kopte Bild dit weekend. In Engeland is vooral het gebrek aan scoringsvermogen het gesprek van de dag. En Frankrijk? De regerend wereldkampioen moet zelfs waken voor degradatie uit de hoogste groep van de Nations League. ‘Vermoeidheid’, zo luidt de simpele verklaring vanuit de spelersgroep. Met nog één Nations League-ronde te gaan, is de vakantie gelukkig bijna in zicht.

Wereldkampioen Frankrijk kan nog niet imponeren

Vier jaar geleden pakte Frankrijk op indrukwekkende wijze de wereldtitel. Na winst op Argentinië (achtste finale), Uruguay (kwartfinale) én onze eigen Rode Duivels (halve finale), was de ploeg van Didier Deschamps in een doelpuntrijke finale met 4-2 te sterk voor Kroatië. Voor het WK van 2022 horen Les Bleus opnieuw bij de kanshebbers. Met een quotering van 7.50 bij bookmaker Unibet moet Frankrijk alleen Brazilië (6.50) voor zich dulden. Toch lijkt die derde Franse wereldtitel nu nog heel ver weg.

In de Nations League ziet Didier Deschamps zijn ploeg continu averij oplopen. Verliezen van Denemarken, een gelijkspel tegen Kroatië en Oostenrijk… het brengt Frankrijk naar de laatste plaats van Groep 1. Vanavond tegen Kroatië (aftrap 20.45 uur) kunnen Les Bleus in het eigen Stade de France de boel enigszins rechtzetten. Met een quotering van rond de 1.50 voor Frankrijk en 6.75 voor Kroatië, is het wel duidelijk wie favoriet is in deze rematch van de vorige WK-finale.

Didier Deschamps maakt zich vooralsnog geen zorgen

In zo’n weinig prestigieus toernooi als de Nations League is motivatie altijd een probleem. Maar na dit toch al zware voetbalseizoen lopen de Fransen in de Nations League vooral tegen hun fysieke grenzen aan. Er heerst ‘veel vermoeidheid’ binnen de ploeg, zo laat sterspeler Karim Benzema weten.

Een geloofwaardig verhaal, al moeten de Fransen wel oppassen. De laatste plaats in de groep betekent namelijk degradatie naar League B, wat gevolgen heeft voor de lotingen én voor de financiële compensatie. Didier Deschamps maakt zich voor het WK voetbal in ieder geval geen zorgen. “Het zijn niet de resultaten waar we op hoopten, maar we zitten niet op de top van onze vorm en onze frisheid”, zo laat de Franse bondscoach de media weten.

Duitsland kampt met een gebrek aan goede spitsen

Waar Didier Deschamps zich nog geen zorgen maakt, beginnen ze in Duitsland wél wat zenuwachtig naar hun Mannschaft te kijken. Zowel in de thuiswedstrijd tegen Engeland als in de uitwedstrijden in Italië en Hongarije, zetten de Duitsers een 1-1 gelijkspel op het scorebord. Spitsen Timo Werner en Kai Havertz kwamen in hun wedstrijden allebei niet tot scoren. En daarmee hebben de Duitsers duidelijk een probleem. “Werner en Havertz zijn in slechte vorm. Een andere spits dient zich niet aan”, zo moppert Bild. Kortom, er moet wel wat veranderen als de wereldkampioen van 2014 in Qatar opnieuw wil toeslaan.

Voordat de internationals zich kunnen opladen voor het nieuwe seizoen (mét een WK voetbal), heeft de Duitse Mannschaft nog een laatste wedstrijd te spelen in de Nations League. Dinsdag om 20.45 uur is Borussia-Park het toneel voor de wedstrijd Duitsland – Italië. De Azzurri staan eerste in de Nations League ‘Poule des Doods’, maar met één overwinning en twee gelijkspellen maken ook zij geen grote indruk. De Italianen hebben natuurlijk een grote teleurstelling te verwerken. Zij missen het WK van 2022 (of de FIFA moet na het Ecuador-onderzoek anders beslissen), dus de Azzurri kunnen de Nations League niet gebruiken als voorbereiding op het belangrijkste voetbaltoernooi van het jaar.

De Duitsers willen wel graag met vertrouwen de zomer ingaan. Een overwinning op Italië in de Nations League is dan ook zeer welkom. Met een quotering van rond de 1.70 voor Duitsland en 5.00 voor Italië is die Mannschaft dinsdag in ieder geval favoriet. Nu nog zien of bondscoach Hans-Dieter Flick eindelijk iets heeft om voor te juichen.

Ook in Engeland is het scoringsvermogen momenteel ver te zoeken

Bij de bookmakers staat Engeland nog steeds hoog op de lijst met WK-titelkandidaten. Net als bij Frankrijk keert Unibet 7.50 keer je inzet uit als de ploeg van Gareth Southgate de wereldtitel pakt. Daarachter volgen Argentinië en Spanje, beide met een quotering van 9.00. Deze inschatting van de bookmakers is hoopgevend voor de finalist van het afgelopen EK, al laat ook het Engelse Nations League-avontuur tot nu toe weinig overtuiging zien.

Na drie gespeelde wedstrijden staat Engeland vierde en laatste in de Nations League ‘Poule des Doods’. Er werd verloren van Hongarije, tegen Italië en Duitsland kwam de ploeg niet verder dan een gelijkspel. Erger nog: in die drie wedstrijden wist Engeland maar één keer te scoren. Er was een late penalty van Harry Kane voor nodig om de bal eindelijk achter de keeper te krijgen. Het scoringsvermogen is momenteel dus een kleine punt van zorg voor Southgate. Maar ook de Engelse equipe is redelijk vermoeid, waardoor we pas na de zomer écht conclusies kunnen trekken.

Maandag 13 en dinsdag 14 juni spelen de nationale ploegen hun vierde groepswedstrijd in de Nations League. Je kunt dus nog één keer wedden op voetbal voordat de zomerstop definitief begint.