Home Muscat weg bij STVV, Hollerbach komt eraan

Muscat weg bij STVV, Hollerbach komt eraan

Na veertien speelrondes bevindt STVV zich gevaarlijk dicht bij de degradatiezone. Met slechts elf punten staat de Limburgse club op de zeventiende plaats in de competitie. Dat móet echt beter! Om het tij te kunnen keren, is woensdag dan eindelijk die beslissing genomen die er al een tijdje aan zat te komen. Kevin Muscat moet het veld ruimen en maakt plaats voor Bernd Hollerbach. Het is aan de 50-jarige Duitser om het vertrouwen terug in de ploeg te brengen en STVV uit die gevarenzone te halen.

STVV kondigt het langverwachte ontslag aan

Kevin Muscat en STVV hebben een samenwerking achter de rug van slechts elf maanden. De Australiër arriveerde in eerste instantie als technisch directeur, maar sinds 5 juni 2020 lag daar een andere taak op hem te wachten. Na het vertrek van Miloš Kostić werd Muscat aangesteld als hoofdcoach, met assistenten Carlos Salvachua en Luciano Trani aan zijn zijde. De teleurstellende resultaten maken nu een einde aan de samenwerking tussen Sint-Truidense VV en het coachingstrio. Want niet alleen Muscat moet weg, ook Salvachua en Trani moeten de club per direct verlaten.

Het ontslag van Kevin Muscat komt zeker niet onverwacht. Waar STVV de eerste competitiewedstrijd onder zijn leiding nog keurig won (het werd 2-1 in de thuismatch tegen KAA Gent), werd het daarna alleen maar lastiger om punten te pakken. Sterker nog, na die openingswedstrijd wist de ploeg van Muscat acht keer op rij niet te winnen. Die paar gelijke spelen waren voor het bestuur niet voldoende om volledig vertrouwen te houden in de Australische coach. In oktober was er daarom al sprake van een vertrek van Muscat, maar de 2-0 overwinning op Standard Luik gaf hem nog een paar weken uitstel. Aangezien die zege op Standard geen echte verandering teweegbracht, is het nu voorbij voor de hoofdcoach en zijn assistenten. Een pijnlijke 3-2 nederlaag bij hekkensluiter Moeskroen was de definitieve druppel. Het bestuur wil het seizoen vervolgen zonder Kevin Muscat, in de hoop om in ieder geval degradatie te ontlopen.

De opvolging van Muscat staat al klaar

Al bij de eerste geruchten over een mogelijk vertrek van Muscat dook de naam van Bernd Hollerbach op. Inmiddels is de Duitser inderdaad bevestigd als de nieuwe trainer van Sint-Truidense VV. Hollerbach is in ons land vooral bekend van zijn tijd bij Excel Moeskroen, waar hij vorig seizoen enkele maanden als trainer langs het veld stond. Ondanks een tijd afwezigheid (Hollerbach miste vlak voor het uitbreken van de coronapandemie een deel van het seizoen vanwege gezondheidsproblemen) coachte hij Moeskroen toch nog door 24 wedstrijden heen. Van die 24 wedstrijden wist de ploeg er acht te winnen; negen duels eindigden in een gelijkspel. Voor bestuur van STVV is die prestatie goed genoeg om Hollerbach nu naar Sint-Truiden te halen.

Zodra Bernd Hollerbach het stokje officieel heeft overgenomen, staat het een zware taak te wachten. Hij moet de ploeg op orde zien te krijgen zodat er een einde komt aan die lange reeks met slechte wedstrijden. STVV moet weer zien te winnen om uit die degradatiezone te komen. Vooralsnog leidt de positie in de competitie tot grote zorgen. Na het verlies bij Moeskroen eerder deze week is het verschil met de nummer laatst uit de competitie extreem klein geworden. STVV staat op elf punten, Moeskroen op tien. Maar aangezien Excel Moeskroen één wedstrijd minder heeft gespeeld, kan Sint-Truiden over een paar dagen zomaar onderaan staan. Zoals het er nu voor staat, is de kans op degradatie dus reëel. Maar het seizoen is nog lang en met de komst van Hollerbach kan de club de schade wellicht beperken. Een mooie zevende plek zoals STVV die twee seizoenen geleden behaalde, is te hoog gegrepen. Toch hopen de spelers en supporters dat de nieuwe coach hun club in ieder geval in de Pro League kan houden.

STVV speelt dit weekend tegen Club Brugge

Bernd Hollerbach wordt komende maandag officieel aan de pers voorgesteld als nieuwe trainer van Sint-Truidense VV. Dat betekent dat hij tijdens de wedstrijd van zaterdag nog niet langs de kant van het veld staat. Beloftencoach Stef van Winckel neemt in het uitduel met Club Brugge eventjes de honneurs waar. De eerste wedstrijd onder leiding van Hollerbach staat een week later gepland, als STVV het in eigen huis opneemt tegen Charleroi. Een goede prestatie in de wedstrijd tegen Club Brugge zou de ploeg al enorm helpen. Maar eerlijk is eerlijk, de kans is groot dat Sint-Truiden opnieuw zonder punten het veld afloopt. De 3-0 zege in het Champions League-duel tegen Zenit Sint-Petersburg heeft Club Brugge ongetwijfeld goed gedaan. Tel daarbij op dat Brugge momenteel derde in de competitie staat én de wedstrijd in het eigen Jan Breydelstadion speelt, en je weet dat het voor STVV wel heel lastig wordt om te winnen.

Gelukkig valt er nog veel meer te wedden als je je bezig wilt houden met de wedstrijd tussen Club Brugge en STVV. Zo is het bijvoorbeeld een interessant gegeven dat Sint-Truiden sinds half oktober in alle wedstrijden wist te scoren. Lukt dat in het duel met Brugge wederom of houdt Mignolet de nul? Wie STVV graag ziet winnen, kan misschien beter nog even met zijn voetbalweddenschap wachten en kijken wat de aanstelling van Bernd Hollerbach de club brengt. Het is sowieso interessant om te zien of Hollerbach voor die kentering gaat zorgen waar heel Sint-Truiden op hoopt.