Home Loopt FC Barcelona CL-overwintering mis?

Loopt FC Barcelona CL-overwintering mis?

Het Champions League-seizoen van FC Barcelona hangt aan een zijden draadje. De Catalanen staan nu op een plek die toegang geeft tot de achtste finale, maar de vraag is of ze die plek kunnen vasthouden. Nummer drie Benfica heeft de hoop op overwintering in de Champions League nog niet opgegeven. En met de tegenstanders van die laatste groepswedstrijden in je achterhoofd, weet je dat Barça het heel moeilijk gaan krijgen. De equipe van Xavi Hernández staat aan de vooravond van een pittige uitwedstrijd bij Bayern München. Het enige voordeel? Bayern is al geplaatst en hoeft niet zo nodig te winnen. Maar het is de vraag of de Duitsers het Barcelona makkelijk gaan maken, want een reeks van zes overwinningen in zes groepswedstrijden is echt wel wat waard. Voor de tegenstander van Benfica is zo’n ongeslagen reeks erg ver weg. Sterker, Dinamo Kiev heeft niet één van zijn groepswedstrijden gewonnen. Die Portugese zege moet geen probleem zijn, maar wat kan Barça nog? Woensdag wordt de allesbeslissende avond in groep E van de Champions League, die voor de Catalanen zomaar in tranen kan eindigen.

Barcelona en Benfica hebben dezelfde opdracht: winnen!

Maandag 13 december is het weer tijd voor een belangrijke voetballoting. In de balletjes zitten de namen van de laatste zestien clubs die meestrijden om de Champions League-titel van 2021/22. Komt de naam van FC Barcelona daartussen te zitten of is het juist Benfica dat mee mag doen met de loting? Alles hangt af van wat er woensdag gebeurt. Na twee verloren duels (van Bayern en Benfica), twee overwinningen (de uit- en thuiswedstrijd tegen Dinamo) en één gelijkspel (het werd in Camp Nou 0-0 tegen Benfica) staat Barcelona op een totaal van 7 punten. Het gat met koploper Bayern (15 punten) is al lang niet meer te overbruggen. Barça moet naar achteren kijken, want Benfica loert op die felbegeerde tweede plaats.

De Portugezen beleven geen hoogstaand Europees seizoen, maar overwintering in de Champions League zit er echt nog in. Met een totaal van 5 punten heeft Benfica één duidelijke opdracht: ze móeten woensdag winnen van Dinamo Kiev. Als ze dat doen, heeft FC Barcelona zijn lot zelf in handen. Een gelijkspel is voor de Catalanen dan niet genoeg om zich te verzekeren van een plekje bij de laatste zestien. Benfica profiteert namelijk van het feit dat de UEFA bij een gelijke stand eerst kijkt naar het onderlinge resultaat. Met een 3-0 zege in het eigen Estádio da Luz en een 0-0 gelijkspel in Camp Nou, hebben de Portugezen een groot voordeel te pakken. Winnen van Bayern München is voor FC Barcelona de enige manier om verder te gaan in de Champions League, als Benfica zijn wedstrijd tenminste wint. Alleen als de Portugezen punten verspillen, kan Barça ook bij een gelijkspel of verlies opgelucht ademhalen.

Xavi wil het seizoen redden met CL-overwintering

Als het slecht gaat bij een club, wordt er in het voetbal snel naar de trainer gewezen. Eind oktober was Ronald Koeman aan de beurt, die tot groot genoegen van de Barcelona-fans weg moest uit Camp Nou. Opvolger en clubicoon Xavi Hernández moet de ploeg weer op de rit krijgen. De eerste twee competitiewedstrijden waren veelbelovend, maar afgelopen zaterdag boekte Xavi dan toch zijn eerste nederlaag al Barça-coach. Zijn elftal ging in eigen huis met 1-0 onderuit tegen Real Betis en vanuit de Spaanse media klonk meteen kritiek op het matig spelende Barcelona. Het Xavi-effect zou alweer zijn uitgewerkt, mede dankzij de grote beperkingen binnen de selectie.

Feit is natuurlijk dat de nieuwe Barcelona-trainer moet voortborduren op de erfenis van Koeman. Maar overwintering in de Champions League zou direct een enorme opsteker zijn. Zeker nu Barça zevende staat in de competitie en de landstitel erg ver weg is, komt een vervolg is Europa’s meest prestigieuze clubtoernooi als geroepen. Het eerste Champions League-duel onder Xavi liep uit op een gelijkspel. Nu moet het beter. Alleen… die slechte generale tegen Real Betis zorgt ervoor dat de Spaanse media weinig vertrouwen hebben. Winnen van Bayern München lijkt volgens hen een bijna onmogelijke opdracht, en ook de bookmakers zien Barcelona niet verdergaan in de Champions League. Toch weten we woensdagavond pas echt wat de uitkomst is, als die allesbeslissende kraker tussen Bayern München en FC Barcelona zijn einde nadert.

Wedden op Bayern München – FC Barcelona

FC Barcelona is al jaren een vaste waarde in de knock-outfase van de Champions League. De laatste keer dat de Catalanen zichzelf uitgeschakeld zagen in de groepsfase, was in seizoen 2001/02. In 2003/04 was Barça zelfs compleet afwezig dankzij een zesde plek in het voorgaande competitieseizoen. Maar sinds die absentie van achttien seizoenen geleden hoort FC Barcelona gewoon thuis in de knock-outfase van de Champions League. Tot nu. Het is heel reëel dat Benfica die felbegeerde tweede positie overneemt en Barcelona terugvalt naar de Europa League.

Woensdag om 21.00 uur moet het allemaal gaan gebeuren. Bij winst van FC Barcelona is het even feest in Catalonië. Winnen van Bayern München betekent dat ze sowieso verdergaan in de Champions League. De bookmakers hebben zo hun bedenkingen bij een Barcelonese stunt. Op 777.be zien we de volgende odds voor een 1×2 weddenschap: 1.68 bij winst voor Bayern, 4.60 bij een gelijkspel en 4.55 bij winst voor FC Barcelona. Wij voorspellen een 3-1 eindstand, wat Barcelona afhankelijk zou maken van Benfica.

De tegenstander van Benfica is van een heel ander kaliber dan die van FC Barcelona, iets wat meteen terug te zien is in de quoteringen. Bij 777.be zien we deze odds voorbijkomen: 1.32 bij winst voor Benfica, 5.50 bij een gelijkspel en 11.00 bij winst voor Dinamo Kiev. Wij verwachten een solide 2-0 overwinning voor de Portugezen. Welke voorspellingen laat jij achter bij de bookmakers?