Home Loodzware loting Brugge; Antwerp, Genk en Gent hebben meer geluk

Loodzware loting Brugge; Antwerp, Genk en Gent hebben meer geluk

Gisteren leverde de loting voor de Champions League een paar loodzware groepen op. Club Brugge moet zich vanaf half september staande zien te houden in een heuse Poule des Doods. Met Manchester City, Paris Saint-Germain en RB Leipzig als groepsgenoten wordt het een hele opgave om na de winterstop nog Europees voetbal te spelen. Ook voor Antwerp en Racing Genk zijn de tegenstanders uit de groepsfase inmiddels bekend. De loting van vandaag heeft voor onze Belgische afvaardigingen twee lastige maar niet onmogelijke poules opgeleverd. Antwerp treft Olympiakos, Eintracht Frankfurt en Fenerbahçe; Genk moet het opnemen tegen Dinamo Zagreb, West Ham United en Rapid Wien. Tot slot is daar ook nog AA Gent dat meestrijd in de Conference League. Met Partizan, Flora Tallinn en Anorthosis Famagustus als tegenstanders mag Gent meer dan tevreden zijn.

Topaffiches voor Club Brugge in de Champions League

Terwijl de voorronde voor de Champions League nog bezig waren, werd steeds duidelijker wie de eventuele groepsgenoten van Club Brugge konden zijn. Het feit dat de nieuwe werkgever van Lionel Messi zich niet als landkampioen voor de Champions League had gekwalificeerd, betekende dat de blauw-zwarten met een beetje pech zowel PSG (uit pot 2) als Man City (uit pot 1) konden treffen. Een echte verrassing was het dus niet toen donderdagavond één voor één de gevreesde namen tevoorschijn kwamen. Paris Saint-Germain schaarde zich bij Manchester City in groep A. RB Leipzig mocht vanuit pot 3 aanhaken. Toen was de laatste pot aan de beurt. Met een aantal zware poules (waaronder ook groep B met onder andere Atlético Madrid en Liverpool) kon Club Brugge alleen maar hopen dat het mee zou vallen. Maar helaas… de ploeg van Philippe Clement is het vierde lid van groep A. En daarmee wacht Brugge een lastige opgave.

Met Manchester City, Paris Saint-Germain, RB Leipzig en Club Brugge in één poule staan ons een aantal mooie voetbalaffiches te wachten. Een gevuld Jan Breydelstadion met grote spelers als Lionel Messi, Neymar en Kevin De Bruyne op het veld: dat moet je zien! Al lijkt de kans dat Brugge eindelijk eens die knock-outfase van de Champions League bereikt, op voorhand al verkeken. Is het dan realistisch om na de winterstop via de derde plek door de gaan naar de Europa League? De wedstrijden tegen RB Leipzig gaan hiervoor erg belangrijk worden. Hoe dan ook, je kunt je dankzij deze mooie loting verheugen op een aantal topmatches in groep A van de Champions League.

Europa League: Antwerp en Genk ontlopen de echt grote namen

Donderdagavond ging alle aandacht uit naar de loting voor de Champions League. Een dag later stonden de lotingen voor de Europa League en Conference League op het programma. En ook daar is natuurlijk de nodige Belgische inbreng. Antwerp en Racing Genk weten sinds de vroege middag precies op welke tegenstanders ze zich moeten voorbereiden. Voor de Antwerpse ploeg staan in groep D duels met Olympiakos, Eintracht Frankfurt en Fenerbahçe te wachten. Genk treft in groep H Dinamo Zagreb, West Ham United en Rapid Wien. De Belgische Europa League-ploegen ontlopen hiermee de zwaarste tegenstanders, zoals Napoli, Olympique Lyon, AS Monaco en SS Lazio. Toch betekent dat niet dat Genk en Antwerp probleemloos kunnen overwinteren in de Europa League.

KRC Genk wacht van beide Belgische clubs de grootste uitdaging. John van den Brom moet zijn ploeg onder andere langs het Kroatische landskampioen én bekerwinnaar Dinamo Zagreb leiden. Dat is niet onmogelijk, maar makkelijk wordt het niet. Met West Ham treft Genk daarnaast een ploeg in vorm. Want na twee gespeelde competitieduels staan de Londenaren trots aan kop in de Premier League. Rapid Wien lijkt in deze groep de beste kans om punten te pakken. Als Racing Genk doet wat het moet doen, zit overwintering in de Europa League er zeker in. Maar de ploeg mag nergens iets laten liggen, want groep H bevat een paar verraderlijke tegenstanders. In groep D mag Antwerp tevreden zijn met Olympiakos uit pot 1. De tegenstand had een stuk zwaarder kunnen zijn dan die van de Griekse landskampioen. Ook Eintracht Frankfurt (nummer 5 van het vorige Bundesliga-seizoen) en Fenerbahçe (dat als derde eindigde in de Turkse Süper Lig) zijn geen onverslaanbare clubs. Antwerp heeft het tijdens de groepsfase zelf in de hand. Als het lekker loopt bij Brian Priske en zijn mannen, dan is die knock-outfase haalbaar.

AA Gent heeft een goede loting in de Conference League

Voor de supporters van AA Gent waren de lotingen voor de Champions League en Europa League maar bijzaak. Zij zaten vooral te wachten op het moment dat de loting voor de Conference League aan de beurt was. Vrijdag om 13.30 uur was het zover. In Istanbul verschenen de eerste namen op het scherm en Gent had de eer om als groepshoofd de loting in te gaan. Een groot voordeel, want hiermee waren zware tegenstanders als AS Roma en Tottenham Hotspur geen optie meer.

In groep B van de Conference League neemt AA Gent het op tegen Partizan Belgrado (Servië), Flora Tallinn (Estland) en het redelijk onbekende Anorthosis Famagusta (Cyprus). Je hoeft niet eens een enorme voetbalkenner te zijn om te weten dat AA Gent het een stuk slechter had kunnen treffen. Overwinteren in de Conference League en daarna verder in de knock-outfase? Met deze groepsindeling moet dat voor AA Gent geen probleem zijn. Dat biedt alvast hoop als je bij de bookmaker gaat wedden op voetbal.