Home Kopzorgen om het coëfficiënt van België

Kopzorgen om het coëfficiënt van België

Op Europees niveau heeft het Belgische voetbal geen al te beste week achter de rug. Club Brugge verloor zijn wedstrijd in de Champions League, terwijl Standard Luik, AA Gent en Antwerp een verlies moesten incasseren in de Europa League. Kortom, er viel weinig te vieren. Het probleem zit hem niet alleen in de duels van afgelopen week. De tegenvallende resultaten op de Europese velden bezorgden de voetbalbond dit seizoen al eerder kopzorgen, zeker met het oog op de UEFA coëfficiënt. Slechte uitslagen kunnen er namelijk voor zorgen dat België verder zakt op die ranglijst. En dat heeft weer gevolgen voor de verdeling van de Europese tickets voor volgend seizoen. Als alles tegenzit, kan het zelfs gebeuren dat we geen enkele ploeg rechtstreeks mogen afvaardigen naar de Champions en Europa League. Helaas is dit niet eens zo’n heel onrealistisch scenario.

België zakt van de achtste naar de negende plek

Bij de start van het Europese seizoen zag het er allemaal nog rooskleurig uit. Maar waar Standard zich toen moeiteloos door de kwalificatiereeks heen werkte en keurig het hoofdtoernooi bereikte, werd Charleroi al in de play-offs uitgeschakeld. Geen vijf maar vier clubs dus die sindsdien meestrijden in de groepsfase van de Champions of Europa League. Van die vier clubs is het nog even afwachten hoeveel er overwinteren in Europa. Gent en Standard lijken kansloos te zijn; Brugge en Antwerp staan er iets beter voor. Toch kunnen deze twee ploegen maar moeilijk voorkomen dat België wegzakt op coëfficiëntenranking. De slechte resultaten van afgelopen week hebben er al voor gezorgd dat Nederland ons op de ranglijst voorbij is gegaan. De veilige achtste plek is nu veranderd in een wat risicovollere negende positie. Dat gaat de verkeerde kant op, want een plekje buiten de top 10 zorgt ervoor dat geen enkele Belgische club zich nog rechtstreeks kwalificeert voor een Europees toernooi. Club Brugge, Standard Luik, AA Gent en Antwerp hebben de belangrijke taak om het coëfficiënt van ons land te verbeteren zodat we ook de komende seizoenen nog volop kunnen wedden op Belgische clubs in Europa.

Er zijn punten nodig voor een veilige positie op de UEFA ranglijst

Voor wie weinig heeft met cijfers, is het UEFA coëfficiënt niet het meest spannende onderdeel van de voetbalwereld. Toch is nu het moment aangebroken om je erin te verdiepen. De Belgische clubs moeten namelijk punten bij elkaar gaan sprokkelen en snel ook.

De Europese coëfficiënt werkt heel eenvoudig. Hoe meer punten een land heeft, hoe meer en hoe betere tickets het krijgt voor de Champions en Europa League. Momenteel mogen wij twee clubs afvaardigen naar de Champions League (waarvan er één rechtstreeks naar de groepsfase en één naar de derde voorronde gaat). In de Europa League is er plek voor drie Belgische ploegen (één hiervan kwalificeert zich rechtstreeks en twee moeten zich melden bij de voorrondes van het toernooi). Een mooie score, maar die luxepositie komt nu in gevaar. Nederland is ons deze week op de ranglijst voorbijgestreefd en Oostenrijk komt inmiddels angstvallig dichtbij. Zelfs Schotland, Oekraïne, Turkije en Denemarken kunnen ons de komende tijd inhalen.

Het grootste probleem is dat de UEFA het coëfficiënt baseert op de prestaties van de afgelopen vijf seizoenen. De punten van het succesvolle Europese seizoen 2016/17 tellen nu nog mee, maar dat gaat snel veranderen. Met onder andere een kwartfinale voor Anderlecht en KRC Genk behaalde ons land in 2016/17 een coëfficiënt van 12.500. Dit is een enorm verschil met de jaren erna, waarin een totaal van 8.000 punten telkens weer een onneembare hindernis bleek. Als die 12.500 punten uit dat ene successeizoen wegvallen en alles blijft zoals het is, keldert België naar de dertiende plek op de ranglijst. Met deze positie blijven er twee tickets over voor de voorrondes van de Champions League en drie voor de voorrondes van de Europa League. Dus geen rechtstreekse plaatsing meer voor een van de groepsfases. Het is aan Club Brugge, Antwerp, Standard Luik en AA Gent om dat te voorkomen.

Kijk verder dan België alleen

Elke gewonnen wedstrijd op het Europese toneel levert punten op voor de UEFA ranglijst. Ook een gelijkspel laat het coëfficiënt lichtjes stijgen. Het gaat mis op het moment dat Club Brugge, Antwerp, Standard Luik en AA Gent hun wedstrijden verliezen en de ploegen uit de andere landen wél een overwinning of gelijke stand achter hun naam krijgen. Deze situatie zorgt ervoor dat het opeens interessant wordt om clubs uit bijvoorbeeld Oostenrijk en Oekraïne te gaan volgen met een weddenschap.

Na de wedstrijden van afgelopen dinsdag, woensdag en donderdag ligt het Europese voetbal even stil tot de laatste week van november. Je hebt dus wat tijd om je in de verschillende clubs te verdiepen voordat het moment van de weddenschap daar is. Steun je de Belgische ploegen met een mooie voorspelling of richt je je liever op RB Salzburg of Dinamo Kiev? Met het belangrijke UEFA coëfficiënt in je achterhoofd valt er opeens genoeg te juichen wanneer een club als Salzburg of Dinamo punten laat liggen.