Home Kan herfstkampioen Genk zich na een slechte reeks herpakken?

Kan herfstkampioen Genk zich na een slechte reeks herpakken?

Afgelopen december was de euforie bij KRC Genk nog groot. Ook al stond Club Brugge met twee punten meer bovenaan de ranglijst, een snelle berekening liet zien dat KRC Genk de officiële herfstkampioen was. Hoe anders is die situatie nu! Sinds de terugronde is begonnen lukt het de ploeg maar moeilijk om punten bij elkaar te sprokkelen. Van de 33 punten die Genk tot nu toe in de terugrondes kon pakken, werden er maar 9 aan het totaal toegevoegd. Hiermee heeft Racing een twijfelachtig record te pakken. De club staat namelijk toe boek als de meest onsuccesvolle herfstkampioen ooit. Voor de supporters is het te hopen dat Genk zich weer herpakt en met een goed gevoel de kampioenschapsronde ingaat. De wedstrijd tegen Charleroi kan daarvoor echt cruciaal zijn.

Van een trots Genk naar boze fans bij het stadion

In dit seizoen met 18 clubs bestaat de reguliere competitie uit 34 speeldagen. Aan het eind van 2020, na de 17 heenrondes, werd de eerste serieuze balans opgemaakt. Doordat Club Brugge er al één terugronde tegen KV Mechelen op had zitten, konden die drie punten op papier even worden geschrapt. Het resultaat van de 17 heenrondes was helder: Club Brugge had 33 punten gescoord, Racing Genk 34 punten. Op dat moment overheerste trots. Twee maanden later zien we een heel ander Genk.

In de afgelopen 60 jaar was er nog nooit zo’n groter verval zichtbaar als nu. Sinds de invoering van de play-off rondes leveren de eerste tien terugrondes van de herfstkampioen gemiddeld 20 punten op. Voor Genk was dit nog minder dan de helft. De teleurstelling bij de fans is groot, en ook John van den Brom uitte onlangs zijn ongenoegen. “Zo kan het niet langer”, luidde het commentaar na het 3-1 verlies in Oostende. “We moeten praten en mekaar de waarheid durven zeggen”. Toch volgde er op dat verlies bij KV Oostende weer een nieuwe nederlaag. Vorige week zondag leverde wedstrijd in de eigen Luminus Arena een 1-2 verlies op tegen Beerschot. Hiermee was de zesde nederlaag van 2021 een feit. Dit laatste verlies bracht tientallen supporters op de been, die hun boosheid uitten bij Algemeen Directeur Erik Gerits. Er moet echt iets gebeuren om het vertrouwen in de ploeg weer terug te krijgen. De inzet? Het spelen van de kampioenschapsronde. Zoals het er nu voor staat, is het maar afwachten of de huidige nummer 3 van de ranglijst zijn plekje in de play-offs kan veiligstellen.

Het is hopen op play-offs, maar niets is zeker

Na 28 speelrondes is de uitkomst van dit seizoen nog volledig open. Racing Genk bezet met 43 punten de derde plek. Dat is slechts vier punten meer dan de nummer 11 van de Pro League, Charleroi. En dan heeft Charleroi ook nog één wedstrijd minder de speelt dan de rest. Kortom, dit seizoen is verschil tussen succes en helemaal niets erg klein.

Racing Genk staat nu nog op een positie dat toegang biedt tot de kampioenschapsronde. Maar dat kan snel veranderen. Een volgende verloren wedstrijd kan er zomaar voor zorgen dat Genk die kampioenschapsronde kan vergeten en alleen nog play-offs om de Europa League speelt. Nog een keer verliezen brengt zelfs dat Europese ticket in gevaar. Voor je weet, staat Genk op de negende of tiende plek en houdt het na 34 wedstrijden voor dit seizoen op. Met de prestaties van de afgelopen weken is dit zeker geen onrealistisch scenario. Wil Van den Brom zijn ploeg nog naar de play-offs leiden, dan is het essentieel dat Genk weer in diezelfde modus komt als in de tijd dat het herfstkampioen werd. Er móet vanaf nu gewonnen worden. Vrijdag 26 februari om 20.45 uur is de eerste kans om weer wat punten te pakken.

Een strijd tussen twee ploegen uit vorm

De laatste uitwedstrijd was weinig succesvol. Met een 1-3 verlies op het scorebord verliet Genk teleurgesteld de Diaz Arena. Het is hopen voor de supporters dat het Stade du Pays meer geluk brengt. Maar Charleroi is een lastige ploeg om te verslaan, zeker met de vorm waarin Racing Genk de laatste tijd verkeert. Toch weet Charleroi momenteel ook niet te overtuigen. Van de laatste vijf wedstrijden in de Pro League werd er maar één gewonnen. Drie keer was daar een gelijkspel, onder andere tegen Zulte Waregem en Waasland-Beveren. Vooral die laatste ploeg blinkt natuurlijk niet uit in goede prestaties. Charleroi was het eigenlijk aan zijn stand verplicht om hier meer uit te slepen dan een gelijkspel. De wil om dit belangrijke duel met Genk te winnen, is wel groot. Want met drie punten extra komt de kans op Europees voetbal in zicht. Bij Racing Genk lijkt vooral het gevoel van demotivatie te overheersen. Dat verschil kunnen we zomaar terug gaan zien als vrijdag om 20.45 uur het duel Charleroi – Genk van start gaat.

Het gaat sowieso spannend worden. Dat laten de quoteringen van de bookmakers wel zien. Het maakt niet uit of je je geld inzet op Charleroi of op Genk, want beide leveren ongeveer 2,5 keer je inzet op. Dat geeft wel aan hoe spannend het gaat worden tussen twee ploegen die niet in vorm zijn en toch veel belang hebben bij een overwinning. Geef jouw voorspelling dus maar snel door aan de bookmaker!