Home Het wordt spannend in de halve finales van de Croky Cup

Het wordt spannend in de halve finales van de Croky Cup

De Beker van België is alweer aanbeland bij de halve finales. En wat voor halve finales! Met Eupen tegen Standard Luik en Anderlecht tegen Genk gaan we twee wedstrijden zien waarin het alle kanten kan opgaan. Eupen en Standard zijn aan elkaar gewaagd, en ook Anderlecht en Genk ontlopen elkaar niet veel. Het is de strijd tussen de nummer 12 en 13 én die tussen twee top 5 ploegen uit de Pro League. Vooral voor Anderlecht en Genk is die wedstrijd van zondag een belangrijke stap richting de bekertitel. Het winnen van de halve finale kan zomaar de weg vrijmaken voor toernooiwinst. Kortom, er staat ons een belangrijk voetbalweekend te wachten.

Zaterdag 13 maart: Eupen ontvangt Standard Luik

Bij Standard Luik loopt het de laatste weken niet bepaald lekker. De laatste overwinning in de competitie stamt alweer van 24 januari. Sinds die tijd heeft de ploeg alleen punten bij elkaar gesprokkeld dankzij een paar gelijke spelen. Wat dat betreft gaat het in het bekertoernooi een stuk beter. Standard won de achtste finale nog meer veel geluk van Kortrijk (er kwam zelfs een penaltyreeks aan te pas), maar daarna was er een mooie 1-0 overwinning op Club Brugge. Oké, er was natuurlijk wel wat chaos toen die gelijkmaker van David Okereke werd afgekeurd, goedgekeurd en toen weer afgekeurd. Toch staat Standard uiteindelijk in de halve finale, waar het zaterdag 13 maart om 20.45 uur KAS Eupen treft.

Voor Eupen verloopt seizoen 2020/21 een stuk minder dramatisch dan voor Standard Luik. Standard presteert duidelijk onder zijn kunnen, waardoor deze normaal vaste waarde in de kampioenschapsronde opeens op een twaalfde plaats terug te vinden is. KAS Eupen doet met zijn dertiende plek juist precies wat je van de ploeg verwacht. Sterker nog, de laatste vier keer dat Eupen op het voetbalveld stond, bleef het ongeslagen. Het hoogtepunt van die wedstrijden was natuurlijk de 1-0 overwinning op AA Gent in de kwartfinale van de Croky Cup. Als Eupen in de eigen Kehrweg van het momenteel matig presterende Gent kan winnen, kan er in het duel met Standard Luik gemakkelijk hetzelfde gebeuren. Voor KAS Eupen zou het in ieder geval een enorme opsteker zijn als het voor het eerst in de geschiedenis in de bekerfinale terechtkomt. Standard Luik hoopt natuurlijk op een andere uitkomst. De club stond in 2018 voor het laatst in de finale, maar die finale smaakte wel naar meer. Standard won de beker en een nieuwe titel zou dit slechte seizoen een beetje goed maken.

Wie gaat deze eerste halve finale winnen en verovert een plekje in de grote bekerfinale? Aan de ene kant hebben we een Eupen dat redelijk in vorm is, en aan de andere staat een Standard dat de laatste tijd teleurstellend presteert. Dit brengt de twee ploegen in balans waardoor de winnaar van de wedstrijd lastig te voorspellen is. De bookmakers laten een lichte voorkeur voor Standard Luik zien. Een overwinning voor Eupen levert zo’n 2.75 keer de inzet op; bij Standard kun je ongeveer 2.50 keer je inleg terugkrijgen. Het verschil is dus klein, waardoor deze match ideaal is voor een live weddenschap. 

Zondag 14 maart: wordt Anderlecht of Genk de tweede finalist?

Tijdens de halve finale van zondag zijn alle ogen gericht op twee ploegen uit de top 5 van de Pro League. Anderlecht bezet momenteel de laatste plek in die top 5, en daarmee is deelname aan play-off 1 hoogst onzeker. Het grootste probleem voor Anderlecht zit hem in het scoringsvermogen. Met 40 doelpunten heeft de ploeg een stuk minder goals achter zijn naam staan als Genk (56 goals), Antwerp (48 goals) en Club Brugge (61 goals). Zelfs ploegen als Beerschot en Zulte Waregem hebben dit seizoen vaker gescoord dan Anderlecht. Van die 40 doelpunten van Anderlecht zijn er ook nog eens tien voortgekomen uit een penalty. Dat moet Kompany toch een beetje zorgen baren.

Een competitieduel is uiteraard iets anders dan een bekerwedstrijd. Toch valt scoren in het bekertoernooi ook niet mee. Natuurlijk, in de achtste finale stond er nog een mooie 5-0 overwinning op het scorebord. Maar ja… Union Sint-Gillis was niet bepaald een tegenstander van formaat. Datzelfde geldt overigens voor Cercle Brugge, dat in de kwartfinale de tegenstander was. En in die wedstrijd hebben weer het Anderlecht gezien dat moeite heeft met kansen verzilveren. Hierdoor stond er na 90 minuten voetbal slechts 1-0 op het scorebord. Genk gaat waarschijnlijk met een beter gevoel de halve finale in. De kwartfinale tegen Mechelen leverde een keurige 4-1 op en daarmee staat de ploeg terecht in de halve eindstrijd. Die goede prestatie ligt in lijn met hoe Genk de afgelopen twee weken presteert. Lange tijd hing de positie van trainer John van den Brom aan een zijden draadje, maar sinds die 1-2 overwinning bij Charleroi is de weg omhoog voorzichtig ingezet. Met nadruk op voorzichtig. De grote vraag is dus of Genk die nog erg onstabiele stijgende lijn kan voortzetten of dat Anderlecht in eigen huis tóch weet te winnen.

In deze tweede halve finale van het bekertoernooi gaan we ongetwijfeld een Anderlecht zien dat zijn seizoen wil redden. Alle ogen zijn daarbij gericht op Lukas Nmecha, de penaltykoning die ook op andere momenten moet zien te scoren. Als hij lekker in de wedstrijd zit, kan Anderlecht misschien een mooie avond beleven. Het is wel zaak dat de verdediging zijn zaakjes op orde heeft. Genk-speler Paul Onuachu heeft iets recht te zetten tegen Anderlecht, dus hij zal er alles aan doen om het doel te vinden. Een 1-1 is hierdoor een heel reële optie. Wil je liever live wedden zodat je even kunt afwachten hoe het eerste deel van de match verloopt? Zorg dan dat je zondag 14 maart vanaf 20.45 uur klaarzit voor de tweede halve finale van de Croky Cup.