Home Het is tijd voor de Europa League-finale

Het is tijd voor de Europa League-finale

Villarreal is dit jaar de verrassende naam in de finale van de Europa League. De Spaanse outsider neemt het in de wedstrijd van woensdag 26 mei op tegen het grote Manchester United. Ole Gunnar Solskjær hoopt die avond zijn eerste prijs als trainer van Man Utd te kunnen pakken. De Britten zijn inderdaad favoriet bij de bookmakers, al gaat het waarschijnlijk niet makkelijk worden in Gdansk. Maak je op voor een mooie voetbalavond die hopelijk veel vuurwerk oplevert!

Villarreal profiteert van Unai Emery’s succesformule

Het kleine Villarreal speelt woensdag 26 mei om 21.00 uur zijn eerste Europa League-finale ooit. Waar het in het verleden nooit lukte om verder te komen dan de halve finale, lijkt Unai Emery opeens de succesformule voor Villarreal te hebben gevonden. Op zich geen verrassing, want Emery heeft al eerder laten zien dat hij zijn clubs naar Europese successen kan leiden. Zo won hij de Europa League met Sevilla drie keer achter elkaar (in 2014, 2015 en 2016), en ook Arsenal bracht hij naar de finale. In die finale van 2018/19 was het overigens gedaan met het succes van Unai Emery. Zijn ploeg verloor met 4-1 van Chelsea, en een paar maanden later wachtte hem ontslag bij Arsenal.

2021 is wat dat betreft het jaar van revanche. Onder leiding van Emery lukte het Villarreal om ten koste van Arsenal door te dringen tot de finale. Een 2-1 thuiszege en een 0-0 in het Emirates Stadium waren voor Villarreal genoeg om die eerste EL-finale in de geschiedenis binnen te halen. Nu is het zaak om door te pakken. Dat weet Unai Emery ook. De trainer omschrijft Villarreal als een club met internationale status, waarbij het tot nu toe nooit lukte om die laatste stap te zetten en de finale te halen. Nu die grens is doorbroken wil Villarreal de klus graag een keer afmaken.

Ole Gunnar Solskjær jaagt op zijn eerste prijs met Man Utd

Een Manchester United dat in de finale van een Europees toernooi staat: we hebben het vaker gezien. De grote successen in de Champions League zijn alweer van even geleden. Man Utd speelde zijn laatste CL-finale in 2010/11; de laatste titel stamt uit 2008. In de Europa League was er daarna nog wel succes. In 2016/17 behaalden ze een keurige finaleplaats, en met doelpunten van Paul Pogba en Henrich Mchitarjan was United in die finale uiteindelijk te sterk voor Ajax.

Na een tegenvallend begin van dit Europese seizoen, hoopt Ole Gunnar Solskjær deze woensdag nog iets goed te kunnen maken. De titel in de Europa League doet de slechte reeks in de groepsfase van de Champions League meteen vergeten. En eerlijk is eerlijk, sinds Man Utd zich na de winterstop kon richten op de Europa League, gaat het allemaal een stuk beter. Zo was er die mooie 4-0 overwinning op Real Sociedad en die 0-1 zege bij AC Milan. Ook de eerste wedstrijd in de halve finale heeft de ploeg van Ole Gunnar Solskjær vertrouwen gegeven. In de return bij AS Roma werd die klinkende 6-2 overwinning weliswaar omgezet in een 3-2 verlies, maar de marge was groot genoeg om geen echte schade op te lopen. Nu is het tijd voor de finale. Wie wint volgens jou de Europa League van 2020/21?

Welke club sluit het seizoen op een mooie manier af?

Woensdag 26 mei om 21.00 uur is het zover. Onder leiding van de Fransman Clément Turpin spelen Villarreal en Manchester United hun Europa League-finale in het Poolse Gdansk. Voor beide ploegen biedt deze finale een kans om het seizoen op een mooie manier af te sluiten. Man Utd streed nog lang mee om de landstitel, maar uiteindelijk werd het gat met kampioen City wel erg groot. Met maar liefst twaalf punten achterstand moest de ploeg genoegen nemen met een tweede plaats in de competitie. Toch was er ook een lichtpuntje. Met de overwinning op Wolverhampton van afgelopen zondag sloot United het Premier League-seizoen af met een volledig ongeslagen reeks in uitwedstrijden. Dat belooft wat voor de Europa League-finale in Gdansk.

Als het voor Manchester United deze woensdag niet lukt, is er volgend seizoen weer een nieuwe kans op een prestigieuze Europese prijs. Dat is voor Villarreal wel anders. Met een zevende plek in de competitie zijn de Spanjaarden veroordeeld tot het spelen van de Conference League. Alleen die titel in de Europa League kan daar verandering in brengen. Er staat woensdag dus heel wat op het spel.

Dit zeggen de bookmakers over de finale van de Europa League

Villarreal heeft ervoor gezorgd dat de EL-finale van 2020/21 geen volledig Engels feestje is. Desondanks is de Spaanse club echt de outsider in deze wedstrijd. Dat is wel te zien aan de odds voor een 1×2 weddenschap. Bij de bookmakers levert een overwinning voor Villarreal ongeveer 4.80 keer je inzet op, tegen 1.80 keer voor een EL-zege van Manchester United. Ook wij verwachten dat Ole Gunnar Solskjær zijn eerste trofee met United binnenhaalt. Als het elftal goed in de wedstrijd zit, moet een 1-2 of 1-3 overwinning erin zitten. Vermoedelijke doelpuntenmakers zijn Edinson Cavani en Bruno Fernandes. Bij Villarreal zijn de meeste ogen dan weer gericht op Gerard Moreno. Wat denk jij dat er in de Europa League-finale gaat gebeuren? Laat je voorspelling achter bij de bookmaker en geniet van een spannend avondje voetbal!