Home Geen uitstel in de play-offs; nog geen beslissing over het competitieformat

Geen uitstel in de play-offs; nog geen beslissing over het competitieformat

Deze week staken de leden van de Algemene Vergadering van de Pro League de koppen weer bij elkaar. Het doel was om een aantal serieuze beslissingen te nemen. Onder andere de voortzetting van het huidige format met 18 teams stond op het programma. Ook het uitstellen van matches in de play-offs werd door de leden besproken. De Algemene Vergadering leverde antwoorden op, al hebben de leden de belangrijkste beslissing helaas nog even voor zich uitgeschoven.

Geen uitstel van matches in de play-offs

Nog zo’n tien speelrondes te gaan en het is weer tijd voor de play-offs. De eerste play-offduels staan gepland voor de tweede helft van april. Vanaf dat moment duurt het nog minder dan twee maanden voordat het EK voetbal van start gaat. Er staat dus wat druk op zowel de vereniging van profclubs als op de voetbalbond. Ze kunnen het zich simpelweg niet veroorloven dat de competitie uitloopt omdat er wedstrijden worden uitgesteld wegens coronagevallen binnen de selecties. Dit zou óf problemen opleveren voor het EK óf ervoor zorgen dat de play-offs niet volledig worden uitgespeeld. Met beide scenario’s willen en kunnen ze niet leven.

In de Algemene Vergadering is afgelopen dinsdag de knoop doorgehakt zodat het competitieschema niet in gevaar komt. Vanaf de play-offs kunnen de clubs geen uitstel meer aanvragen als er een groot aantal positieve coronagevallen binnen de selectie zijn. Het is gewoon onmogelijk om nieuwe data te vinden, dus de clubs moeten het ermee doen. Er geldt wel één uitzondering, en dat is het barrageduel tussen de nummer twee van de Eerste Klasse B en nummer een-na-laatst van de Eerste Klasse A. Dit promotie/degradatieduel is te belangrijk om het met een sterk uitgedund elftal te gaan spelen. Het recht om uitstel aan te vragen als er zeven of meer besmette spelers in het eerste elftal zijn, blijft wel gelden voor de reguliere competitie.

Wanneer gaan we weer van 18 naar 16 clubs?

De competitieformule is al jarenlang punt van discussie. Bij de invoering van het play-offsysteem in 2010 was het vooral de complexiteit waardoor de discussie begon. Sinds 2018 horen we dan ook steeds vaker berichten over een profcompetitie met twintig clubs, al zijn daar nog geen concrete voorstellen voor. De coronapandemie dwong de KBVB dit seizoen wel om het aantal ploegen in de Pro League op te schroeven van 16 naar 18. Maar dit is een tijdelijke oplossing. Bij de invoering werd gemeld dat de situatie met 18 clubs in de hoogste divisie twee seizoenen zou gaan duren. Nu ligt de vraag op tafel of er niet tóch een seizoen bij aan geknoopt moet worden. In dat geval is 2023/24 het eerste seizoen waarin we weer 16 clubs zien meestrijden om de landstitel. De reden voor dit eventuele uitstel is diezelfde coronacrisis waar het mee begon. De financiële impact als gevolg van de pandemie is namelijk groot, en een jaar uitstel (en daarmee meer wedstrijden voor de clubs) kan enige verlichting bieden.

De beslissing over de competitieformat hangt samen met de mogelijke komst van enkele belofteteams in 1B. Juist dat punt brengt een aantal vragen met zich mee waar de leden van de Algemene Vergadering nog geen duidelijke oplossing voor konden vinden. Er liggen vooralsnog twee voorstellen op tafel, die beide onvoldoende draagvlak hebben. Club Brugge, Standard, Anderlecht en Genk willen voor hun belofteteams een permanent ticket voor 1B. Andere clubs pleiten voor een systeem met stijgers en dalers, maar ook dat stuit op problemen. Kortom, de beslissing over het definitieve competitieformat is voorlopig uitgesteld. Het blijft dus afwachten hoe de competities van 2022/23 en 2023/24 eruit gaan zien. 

Het is wachten op beslissingen, maar het wedden gaat door

De kans dat je vol interesse elke bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Pro League volgt, is klein. Toch worden hier onderwerpen besproken die voor jou als voetbalfan belangrijk kunnen zijn. Want als je gaat wedden op voetbal, moet je goed weten wat er rondom de velden besloten wordt.

De komende tijd is er sowieso geen sprake van een vernieuwde competitieformule. Ook het indienen van een verzoek tot wedstrijduitstel kan nog steeds. De Algemene Vergadering van de Pro League heeft dus geen invloed op de weddenschappen die je een dezer dagen aangaat. Er staan trouwens een aantal mooie duels voor je klaar om op te wedden. Kijk je graag naar de grote namen uit het Belgische voetbal? Op zondag 31 januari om 13.30 uur is de aftrap van het duel tussen Club Brugge en Standard Luik. Ook Anderlecht en Gent mogen die dag de strijd met elkaar aangaan. Het Lotto Park is vanaf 18.15 uur toneel voor de ontmoeting tussen twee topploegen die de laatste weken toch wat wisselvallig presteren. Dat belooft spannend te worden! Onderin het klassement heerst ook de nodige spanning. Als het zondag 20.45 uur wordt en er op die dag nog maar één wedstrijd over is, zijn alle ogen gericht op STVV en Cercle. Voor beide ploegen is een overwinning belangrijk. Degradatie (of in ieder geval het spelen van de play-offs om degradatie) is voor zowel STVV als Cercle een reële optie. Een zege op een andere degradatiekandidaat is erg welkom. Ben je benieuwd hoe de volgende speelronde in de competitie gaat verlopen? Volg de vele wedstrijden en plaats meteen een weddenschap!