Home Er wordt flink gescoord in de Premier League!

Er wordt flink gescoord in de Premier League!

Een goede voetbalwedstrijd kan niet zonder doelpunten. Je wilt een stevige strijd zien tussen twee clubs die vechten voor elke goal. Met een 4-2 of 5-3 op het scorebord, weet je gewoon dat het een mooi duel is geweest! Dit soort indrukwekkende eindstanden komen lang niet elke competitieronde voorbij, maar in de Engelse Premier League was het afgelopen week flink raak. Sterker nog, de tweede speelronde van het seizoen was goed voor een heus doelpuntenrecord. In tien wedstrijden vielen er maar liefst 44 goals. Hierdoor is de Premier League inmiddels dé competitie om te volgen als het om doelpunten gaat. De grote vraag is natuurlijk of het de clubs dit weekend opnieuw gaat lukken om het doelsaldo zo hard te laten stijgen. Of moeten we in de derde speelronde toch genoegen nemen met een stuk minder goals? Wat het ook wordt, de doelpunten in de Premier League zijn sowieso een weddenschap waard. 

De blessuretijd brengt de Premier League een nieuw doelpuntenrecord

De Engelse topcompetitie bestaat sinds 1995/1996 uit twintig ploegen. Sinds die tijd zijn er in één speelronde nooit zoveel doelpunten gevallen als afgelopen week. Het was nog even afwachten of dat record inderdaad ging sneuvelen, want een ruime verbetering was het niet. Voor het oude record werd er tijdens de 26e speelronde van seizoen 2010/2011 in totaal 43 keer gescoord. Het gaat dus om slechts één doelpunt verschil, maar dat mag de pret niet drukken. Een record is een record!

Om het doelpuntenrecord te breken, moesten Wolverhampton en Manchester City nog heel wat kansen verzilveren. Voor de start van deze laatste wedstrijd uit de competitieronde stond het aantal goals op 40. Met een 0-2 ruststand waren de ploegen goed op weg om het record te breken, al bleef het spannend. Het scoren van de 1-2 door Wolverhampton in de 78e minuut bracht de clubs alvast op een evenaring van het oude record. Maar ja… dat ene extra doelpunt bleek toch een zware opgave. Pas diep in de blessuretijd was daar Gabriel Jesus die Premier League een nieuw record bezorgde. Het derde doelpunt voor Manchester City was ook het 44e doelpunt in deze tweede speelronde. Hiermee is het oude record definitief uit de boeken.   

Doelpunten door zeventien van de twintig ploegen

Het breken van een doelpuntenrecord is onmogelijk als maar een paar ploegen in vorm zijn. Wat dat betreft viel alles in die tweede speelronde ook perfect samen. Vrijwel alle ploegen die actief zijn in de Premier League, hebben namelijk bijgedragen aan dat totaal van 44 doelpunten. Slechts drie van de twintig clubs wisten het doel niet te raken: Newcastle, Chelsea en Sheffield United. Voor supporters van de overige ploegen viel er genoeg te juichen. Zo eindigde Leicester City – Burnley met een 4-2 stand. Die zes doelpunten werden overtroffen door onder andere Leeds en Fulham. Bij het eindsignaal van deze wedstrijd stond er een 4-3 op het scorebord. Ook de duels tussen Everton – West Bromwich en Southampton – Tottenham leverden een totaal van zeven doelpunten op: vijf goals voor de winnaar en twee voor de verliezer. Met dit soort wedstrijden loopt het doelsaldo wel heel snel op. 

Het gemiddelde kan altijd nog omhoog

Met 44 doelpunten in tien voetbalduels kwamen de Premier League-clubs in het recordweekend uit op een gemiddelde van 4.4 goals per wedstrijd. Als je het Engelse voetbal in 1992/1993 ook al volgde, dan heb je kunnen zien dat dat gemiddelde nog best wat hoger kan uitkomen. Op de laatste competitiedag (die één enkele speelronde vertegenwoordigde) kwamen er in dat Premier League-seizoen nog 53 doelpunten bij. Alleen waren er in die tijd geen twintig clubs in competitie, maar twee meer. Toch kunnen de huidige elftallen qua gemiddelde nog niet tippen aan die beroemde laatste speelronde van seizoen 1992/1993. Met 53 goals in elf wedstrijden kwamen de clubs destijds uit op een gemiddelde van 4.8 doelpunten per match. Of dat gemiddelde ooit verbroken wordt, is afwachten. Maar die 44 doelpunten (en daarmee ook het record) van afgelopen week laten wel zien dat er met het scoringsvermogen van de Engelse ploegen momenteel niets mis is. 

Wat valt er in speelronde drie te beleven?

De tweede speelronde met zijn 44 doelpunten ligt inmiddels een paar dagen achter ons. De aandacht gaat nu uit naar de derde ronde, die op zaterdag, zondag en maandag wordt gespeeld. Toch moet je dat doelpuntenrecord zeker in je achterhoofd houden als je wilt wedden op de Premier League. Dit record laat namelijk zien dat veel van de clubs in vorm zijn en dat de spelers erop gebrand zijn om te scoren. Dit zijn natuurlijk de perfecte ingrediënten voor een doelpuntweddenschap.

Op zaterdag staan de eerste vier duels van de derde speelronde op het programma. Vooral de wedstrijd tussen Crystal Palace en Everton verdient je aandacht. Met drie en vijf doelpunten in de vorige speelronde, hoef je in ieder geval geen inspiratieloos 0-0 te verwachten. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd, dus beide elftallen kunnen zomaar tot scoren komen. Een totaal van twee of drie doelpunten lijkt de meest waarschijnlijke uitkomst. Van de vier Premier League-wedstrijden die op zondag worden gespeeld, kijken we vooral uit naar die tussen Manchester City en Leicester City. De vier doelpunten van afgelopen week zal Leicester hoogstwaarschijnlijk niet meer halen. Manchester City is de overduidelijke favoriet, en na 90 minuten voetbal kan er zomaar een overtuigende 3-1 op het scorebord staan. Wil je doelpunten zien, dan is deze wedstrijd absoluut een aanrader. Wellicht ook een overweging voor een voetbalweddenschap op aantal doelpunten wanneer je wilt wedden op voetbal. Ook in het duel tussen Liverpool en Arsenal van komende maandag kan er flink gescoord worden. Een 4-2 overwinning voor Liverpool? Het zou niet eens zo’n onwaarschijnlijke eindstand zijn.