Welkom bij Wedden op Voetbal

Nieuwe wetgeving in België 🇧🇪

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Deze aanpassing in de wet heeft als doel consumenten te beschermen en gokverslaving te bestrijden.

Wij van Wedden op Voetbal zijn daarom genoodzaakt om onze website (tijdelijk) op slot te doen voor onze Belgische fans. Sorry!

Home Dit zijn de gevolgen van de kortste winterstop sinds 1970

Dit zijn de gevolgen van de kortste winterstop sinds 1970

Er zijn seizoenen geweest waarin de clubs in de Pro League konden genieten van een drie weken durende winterstop. Zelfs een pauze van 33 (!) dagen is onze vaderlandse competitie niet vreemd. Maar in 2020/21 kunnen de spelers alleen maar terugverlangen naar de jaren waarin een winterstop ook echt een goede winterstop was. Voor de meeste clubs zaten er twaalf of dertien dagen tussen de laatste en eerstvolgende wedstrijd. En dat blijkt in 2020/21 nog een grote luxe. We hebben dit seizoen te maken met de kortste winterstop sinds 1969/70. Die extreem korte pauze kan zomaar gevolgen hebben voor de matches die we in de komende weken gaan zien.

Een verkorte winterstop, er is geen ontkomen aan

Het kan je niet ontgaan zijn: de wereld zit in een pandemie. Diezelfde pandemie is er verantwoordelijk voor dat de spelers zo snel in het nieuwe jaar alweer aan de bak moeten. In de originele plannen van de KBVB was het weekend van 9 en 10 januari nog vrijgehouden, maar door alle afgelastingen van dit seizoen (in één weekend in oktober werden er door corona al drie duels gecanceld) is deze planning onhaalbaar gebleken. Een ingekorte versie van de winterstop was simpelweg onvermijdelijk. Nu 2021 nog maar ruim een week oud is, moeten alle eersteklassers alweer op het veld staan voor een competitieduel. Dat was vorig jaar wel anders, toen we pas op 17 januari de eerste wedstrijd van het jaar voorgeschoteld kregen.

Ook in uitzonderlijke tijden als deze heeft de ene club meer geluk dan de andere. Voor de meeste ploegen is er met twaalf of dertien dagen wedstrijdpauze tenminste nog enigszins sprake geweest van een winterstop. Voor Beñat San José en de rest van KAS Eupen verschilde de afgelopen periode maar weinig van die van de overige weken van het jaar. De ploeg speelde zijn laatste wedstrijd van 2020 op dinsdag 29 december, en afgelopen woensdag (6 januari) was het alweer tijd voor het eerste duel van 2021. Slechts zeven dagen wedstrijdvrij dus. KAS Eupen heeft het met dit speelschema wel het minst goed getroffen van alle clubs in de Pro League. Want los van deze ene match op woensdag, die Eupen overigens met 1-4 verloor van Genk, gaat de competitie dit weekend weer verder. Op 9 en 10 januari staan er in totaal negen Pro League-duels op het programma. In die eerste speelronde van 2021 kunnen we meteen zien of die korte winterstop invloed heeft gehad. Al is het ook mogelijk dat de gevolgen van die korte periode vrij pas op een later moment zichtbaar zijn.

Herstel is nodig voor een fit en gefocust vervolg

De winterstop is veel spelers een belangrijk moment in het jaar. Na weken van zware wedstrijden (waarbij sommige clubs zich ook nog moeten bewijzen in Europa) zijn velen toe aan fysieke en mentale rust. Die rust is hard nodig om fit en gefocust aan het vervolg van het seizoen te beginnen. Bovendien biedt de winterstop de uitgelezen kans om kleine en beginnende blessures te laten herstellen. Na een paar zware weken zijn er maar weinig spelers die niet ergens een pijntje voelen. Die beginnende ontsteking in de knie of die overbelaste enkel heeft even tijd nodig om te herstellen. Een winterstop van drie weken is vaak al voldoende om de basisconditie bij te werken en een groot deel van de ploeg weer fit te krijgen. Zonder genoeg fysieke en mentale rust liggen blessures op de loer. Daar ligt ook het grote gevaar voor de weken die komen gaan. 

Het worden zware tijden voor de kleinere clubs

In de Belgische competitie horen een paar wedstrijdvrije weken in december/januari erbij. Het is zelfs meer dan 50 jaar geleden dat we zo’n korte winterstop hadden als nu. Dit geeft wel aan hoe belangrijk de KBVB en de clubs die periode vinden. Maar hoe je het ook went of keert, in 2020/21 moeten de ploegen het doen met een winterstop die weinig rust biedt. Als gevolg hiervan is een blessuregolf een reëel iets om rekening mee te houden, zowel voor de clubs als voor jou als gokker. Want vanaf nu is het moment gekomen dat je extra goed moet letten op de fitheid van de spelers en de samenstelling van de teams.

Een ploeg als Cercle heeft een heel ander soort elftal als die van stadsgenoot Club Brugge. Bij kleine ploegen is er geen sprake van een ruime kern en echt waardige vervangers van de basisspelers ontbreken vaak. Wanneer er een blessure optreedt, is er dus al snel een probleem. Voor de top van de competitie leidt die korte winterstop waarschijnlijk tot minder problemen dan voor de kleinere clubs. Zij hebben weinig mogelijkheden om te wisselen en daardoor komen de cruciale spelers nooit aan rust toe. Met alle gevolgen van dien. Met een extra conditietrainer en een dokter die wekelijks de mentale gesteldheid en het energieniveau van de spelers in de gaten houdt, probeert Cercle de gevolgen van de korte winterstop zoveel mogelijk te beperken. OHL koos ervoor om de zwaarte van de trainingen in aanloop naar het eerste competitieweekend van het jaar aan te passen. De vraag is of dit soort constructies genoeg weerstand bieden aan de verwachte blessuregolf. De kans is groot dat de kleinere clubs toch de negatieve gevolgen gaan ondervinden van die verkorte winterstop. Een goede analyse van de spelers kan voor jou echt het verschil maken tussen een winnende en verliezende weddenschap.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.