Welkom bij Wedden op Voetbal

Nieuwe wetgeving in België 🇧🇪

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Deze aanpassing in de wet heeft als doel consumenten te beschermen en gokverslaving te bestrijden.

Wij van Wedden op Voetbal zijn daarom genoodzaakt om onze website (tijdelijk) op slot te doen voor onze Belgische fans. Sorry!

Home De scheidsrechter heeft invloed op je weddenschap

De scheidsrechter heeft invloed op je weddenschap

Als het startsein klinkt, is iedereen gefocust op de 22 spelers op het veld. Spectaculaire aanvalsacties en mooie reddingen, dat willen we zien! Maar ondertussen is daar één persoon die grote invloed heeft op de wedstrijd: de scheidsrechter. In de huiskamers zorgen beslissingen van de scheids soms voor hele discussies. Want was het een terechte kaart of was geel toch wat overdreven? Ook het publiek in het stadion bemoeit zich er graag mee. Er klinken complete fluitconcerten als de toeschouwers het hartgrondig oneens zijn met datgene wat er op het veld wordt beslist. Als voetbalgokker laat je het misschien allemaal gebeuren en denk je amper na over de rol van de arbiter. Toch is dat zonde. Check af en toe de scheidsrechterstatistieken en je merkt vanzelf dat je meer succes hebt met het wedden op voetbal.

Hoe een schwalbe soms een penalty wordt

Er is één moment waarop de scheidsrechter direct invloed heeft op de wedstrijd. En dat is het moment waarop hij naar de stip wijst en een penalty toekent. In grote wedstrijden kijkt de VAR tegenwoordig mee, dus er is altijd een kans dat de strafschop toch wordt geannuleerd. Maar wie het EK voetbal trouw heeft gevolgd, weet dat de VAR niet alle dubieuze beslissingen wegneemt. De Denen zijn nog steeds overtuigd dat ze zijn bestolen door scheidsrechter Danny Makkelie, die in de Engelse schwalbe aanleiding zag voor een penalty. De VAR greep niet in en daarmee was het voor Denemarken einde toernooi.

Het weggeven van een penalty is een behoorlijk ingrijpende beslissing. Er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden van wedstrijden waarin de bal volledig terecht op de stip ging. Al zijn er ook genoeg actuele voorbeelden van discutabele strafschoppen. Wat dat betreft was de penalty na de Engelse schwalbe echt geen uitzondering. Een strafschop levert meteen 78,3% kans op een doelpunt op. Harry Kane miste de Engelse penalty vanaf 11 meter, maar in de rebound kwam die goal er alsnog. De scheidsrechter heeft hier dus grote invloed gehad op de wedstrijd.

Sommige scheidsrechters grijpen snel naar rood

De ene scheidsrechter grijpt een stuk sneller naar zijn borstzak dan de andere. En waar de een het makkelijk bij geel houdt, is de ander snel geneigd om rood te geven. Voetbal zit natuurlijk vol met regels, en ook de richtlijnen voor een directe rode kaart zijn keurig door de International Football Association Board (IFAB) vastgelegd. Een ernstige overtreding of zwaar wangedrag is bijvoorbeeld reden om die gevreesde kaart te trekken. Maar deze richtlijnen laten nog steeds veel ruimte over voor vrije interpretatie. Wanneer is een tackle ernstig genoeg om een speler de zwaarst mogelijke straf te geven? Het is aan de scheidsrechter om dat te bepalen.

Een rode kaart heeft meteen grote consequenties voor de wedstrijd. De ploeg moet met 10 man verder en dat levert direct een groot nadeel op. Zeker als het duel nog lang niet is afgelopen, merkt een team echt dat het met een man minder speelt. Dan is het toch vervelend als een ploeg net die ene scheidsrechter treft die een rode kaart tevoorschijn haalt, waar andere arbiters het misschien bij geel hadden gehouden. Een terechte rode kaart is een terechte rode kaart, maar er is een enorm grijs gebied waarin de scheidsrechter een beslissende rol kan spelen.

Hoe zit het met die gele kaarten?

Een scheidsrechter die (te) snel naar de stip wijst of een arbiter die niet twijfelt om een rode kaart te trekken… het kan zomaar een beslissend moment in de wedstrijd zijn. Het trekken van een gele kaart lijkt een stuk minder bepalend voor de resterende speelminuten. En toch wijst een hoog aantal gele kaarten er duidelijk op dat je met een strenge arbiter te maken hebt. Dit maakt spelers misschien wat voorzichtiger, en bovendien ligt twee maal geel altijd op de loer bij scheidsrechters die graag naar hun borstzak grijpen.

In de eerste kwartier van een wedstrijd kun je al heel wat wijzer worden. Als er geen kaarten worden getrokken, heb je waarschijnlijk te maken met een tolerante scheids. Deze informatie kun je perfect gebruiken voor een live weddenschap. Zet in op een laag aantal gele kaarten en laat die overwinning maar komen. Onderzoeken laten overigens zien dat er in het begin van een seizoen meer gele kaarten worden gegeven dan in de latere maanden. Dat is informatie waar jij ook iets mee kunt.

Pak die scheidsrechterstatistieken mee als je gaat wedden

Wanneer je gaat wedden op voetbal, verdiep je je keurig in de teams en de belangrijkste spelers. Je weet precies hoe goed die ene topspits in vorm is en wat de zwakke punten van elke ploeg zijn. Zo kom je uiteindelijk tot een weloverwogen weddenschap en ga je vol vertrouwen de wedstrijd in. Maar als je toch bezig bent met het analyseren van de statistieken, waarom pak je dan niet de gegevens van de scheidsrechter mee?

Met één korte zoekopdracht verschijnen meteen de belangrijkste statistieken op je scherm. Je ziet precies hoeveel gele en rode kaarten een arbiter gemiddeld per wedstrijd uitdeelt. Op dat moment ontdek je ook de grote verschillen. Waar de een op een gemiddelde van 3,87 gele en 0,32 rode kaarten per wedstrijd uitkomt, staat de ander op een gemiddelde van ‘slechts’ 1,82 gele en 0,1 rode kaarten per gefloten duel. Ook gegevens over het gemiddelde aantal strafschoppen zijn waardevol. Een gemiddelde van 0,13 tegen 0,68 penalty’s per wedstrijd: dat verschil mag je niet negeren.

De grote vraag is natuurlijk hoe deze informatie je kan helpen bij je weddenschap. Allereerst is deze informatie handig als je wilt inzetten op het aantal kaarten óf wanneer je graag de vraag ‘komt er een penalty?’ beantwoordt. Maar er is meer. Een scheidsrechter die enthousiast met kaarten strooit, kan het tempo uit de wedstrijd halen. Dat is nooit goed voor het doelsaldo. Is het gemiddelde aantal penalty’s hoog, dan heeft dat ook invloed op de doelpunten. Door de scheidsrechterstatistieken rustig te analyseren, komt er vanzelf een reëel wedstrijdscenario in je hoofd. Hierna laat je je wedbriefje vol vertrouwen achter bij de bookmaker.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.