Home De Rode Duivels zijn weer aan zet

De Rode Duivels zijn weer aan zet

De Rode Duivels zijn afgelopen maand voortvarend aan de Nations League begonnen. De ploeg van Roberto Martinez staat met twee gewonnen wedstrijden bovenaan in de poule. Als eerste was daar die 2-0 overwinning op Denemarken. Daarna volgde IJsland, dat met maar liefst 5-1 werd verslagen. In de komende dagen staan de volgende twee Nations League-duels op het programma. België komt wederom tegenover IJsland te staan. Maar eerst is daar nog de wedstrijd tegen de belangrijkste opponent in de groep: Engeland. 

Het draait allemaal om de juiste focus

Kort na de loting in maart van dit jaar reageerde Martinez al positief op de tegenstanders in de groepsfase van de Nations League. Engeland is natuurlijk altijd een mooie ploeg om tegen te spelen. “Op Wembley spelen is uniek. Het is een wedstrijd die je altijd wil winnen”, verklaarde de bondscoach destijds in de media. Zondag 11 oktober om 18.00 uur mag de ploeg laten zien of dat winnen inderdaad gaat lukken óf dat The Three Lions toch te sterk zijn. Eén voordeel: Engeland is een team dat Martinez en zijn mannen niet snel zullen onderschatten. Gelukkig maar, want daar ging het bij de vorige editie helemaal mis.

In 2018 leek het een eenvoudige opgave om als groepswinnaar uit de poule met Zwitserland en IJsland tevoorschijn te komen. Toch strandden de Rode Duivels in de groepsfase na een 5-2 verlies tegen de Zwitsers. De conclusie na dat onverwachte verlies? België had de Nations League-wedstrijden te veel benaderd als vriendschappelijke duels. Dat moet nu dus anders. Met Engeland als tegenstander op het veld is dat echte wedstrijdgevoel ongetwijfeld vanaf de eerste minuut aanwezig. Bij Denemarken en IJsland is dat een ander verhaal. België moet dus gefocust blijven en zich niet laten verrassen door sterk gemotiveerde tegenstanders. Als die focus er is, dan is plaatsing voor de Final Four zeker mogelijk.

In de eerste twee duels van de reeks heeft het elftal al laten zien dat het met de vorm wel goed zit. De Rode Duivels speelden vorige maand twee sterke matches, en de voorlopig eerste plek in de poule is daarmee zeer verdiend. De ploeg wil die eerste plek ook graag vasthouden, vooral nu deze Nations League een extra voorbereiding is geworden op het EK van volgend jaar zomer. Hoe lekkerder alles loopt in de Nations League, hoe meer vertrouwen er is als de coach en spelers afreizen voor het Europees Kampioenschap. Er staat dus wat wel op het spel in de komende dagen.

Zondag 11 oktober: Engeland – België

Denemarken en IJsland waren op voorhand al de minste van de vier teams in groep 2. Vrijwel iedereen verwachtte dat de strijd om de eerste plek tussen België en Engeland zou gaan. Tot nu toe zijn daarin geen verrassingen geweest. Ons eigen elftal won beide groepswedstrijden en staat nu met zes punten fier bovenaan. Engeland heeft wel wat steken laten vallen. De match tegen IJsland leverde keurig drie punten op, al was het met de hakken over de sloot. Pas in de 91e minuut valt dan eindelijk het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd, dankzij en benutte penalty van Raheem Sterling. In het duel met Denemarken bleef het geluk van een late penalty uit. De match eindigde met een 0-0 op het scorebord, waardoor Engeland nu op een totaal van vier punten staat. 

Als je de uitslagen van Engeland afzet tegen de 2-0 en 5-2 overwinningen van België, dan weet je dat er kansen liggen. De Rode Duivels zijn in vorm, The Three Lions moeten die vorm nog vinden. Maar sinds de eerste twee speelrondes zijn we wel een maand verder. Het is dus even afwachten hoe de ploeg van Gareth Southgate zich in die maand heeft ontwikkeld. De Engelsen hebben in ieder geval het voordeel van een wedstrijd in het eigen Wembley-stadion. Dit thuisvoordeel in combinatie met de altijd sterke Engelse selectie zorgt ervoor dat België scherp moet zijn om Engeland te verslaan. De ploeg van Southgate moet zich wel zien te redden zonder basisspelers Sterling, Sancho en Chilwell. Sterling ontbreek vanwege een blessure, de andere twee zijn niet welkom wegens het breken van de coronaregels. Kortom, het Engelse elftal is niet op zijn sterkst.

Welk van de twee teams het duel van zondag gaat winnen, is nog een grote vraag. Ook de bookmakers durven geen duidelijke keuze te maken. België is bij de meesten licht favoriet, maar het verschil is klein. Die onzekerheid is perfect voor iedereen die houdt van een spannende voetbalweddenschap.

Woensdag 14 oktober: IJsland – België

In de wedstrijd tegen Engeland kan het alle kanten op. Het duel met IJsland (woensdag 14 oktober vanaf 20.45 uur) is op papier een heel stuk makkelijker te winnen. De IJslanders hebben het zwaar in groep 2 van de Nations League. Dat is natuurlijk geen verrassing, aangezien het niveau van de ploeg toch een stuk lager ligt dan bij België, Engeland en zelfs Denemarken.

De bookmakers verwachten dat de Rode Duivels het uitduel in het Laugardalsvöllur-stadion eenvoudig gaan winnen. Dat moeten ze dan wel doen zonder Thibaut Courtois, die momenteel wegens een heupblessure in de selectie ontbreekt. De afwezigheid van Courtois gaat hoogstwaarschijnlijk geen gevolgen hebben voor de einduitslag. Mannen als Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne, Toby Alderweireld, Axel Witsel en Jason Denayer hebben zich namelijk wel bij Martinez gemeld. Hiermee is de ploeg sterk genoeg om met drie punten uit IJsland terugkeren.

Als je wilt wedden op de wedstrijd van België tegen IJsland, sla die 1×2 weddenschap dan over en richt je op het aantal doelpunten, corners of de eerste doelpuntenmaker van de wedstrijd. Ook een halftime/fulltime weddenschap is een interessante optie. Lukt het de Rode Duivels al in de eerste helft om het verschil te maken of houdt IJsland tot aan de rust stand? Geef je voorspelling door aan de bookmaker en kijk wat de Nations League ons deze week brengt!