Home De Rode Duivels gaan de groepsfase in!

De Rode Duivels gaan de groepsfase in!

Gaat het nu dan eindelijk gebeuren? De Rode Duivels zijn nog nooit tot Europees kampioen gekroond, maar daar kan in 2021 zomaar verandering in komen. Bij de bookmakers staat België inmiddels in de top 3 van titelfavorieten. Vooral Frankrijk en Engeland lijken de grote concurrenten te zijn. Maar laten we nog niet te ver vooruitkijken. Voordat we langzaam kunnen gaan dromen van een EK-finale, moeten de Rode Duivels zich namelijk eerst door de groepsfase heen werken. Die poulefase lijkt een formaliteit, want met Rusland, Denemarken en Finland als tegenstanders zijn onze mannen het aan hun stand verplicht om als groepswinnaar aan de knock-outs te beginnen. Toch zit heel België op het puntje van zijn stoel wanneer het toernooi dit weekend echt van start gaat. Volgt er een historisch EK of laten de Rode Duivels te veel liggen? In de drie groepswedstrijden komen we alvast meer te weten over onze titelkansen!

Er is (klein) blessureleed, maar ook hoopvol nieuws

Met mannen als Romelu Lukaku, Dries Mertens, Kevin De Bruyne en Eden Hazard heeft Robert Martínez een sterke selectie tot zijn beschikking. Maar helaas, niet al deze sterspelers zijn momenteel even fit. Eden Hazard is herstellende van een dijbeenblessure, waardoor hij mogelijk de openingswedstrijd van het EK moet missen. Ook de fans van Kevin De Bruyne moeten waarschijnlijk even wachten voordat hij zijn kunsten op het toernooi kan laten zien. De middenvelder heeft zich deze week bij de ploeg gemeld, maar meetrainen met de rest zat er nog niet in. Volgens Martínez moet De Bruyne een opbouwend programma volgen om hem weer klaar te stomen voor het EK. Het is daarom vrij onwaarschijnlijk dat we hem in de eerste groepswedstrijd al in actie gaan zien.

Als het goed is, krijgen De Bruyne en Hazard genoeg mogelijkheden om zich tijdens dit EK te laten zien. Want de weg naar de finale is nog lang. Met de huidige gouden lichting zou het ook zonde zijn als België voor de finale al moet afhaken. Als er één moment is waarop de Rode Duivels die EK-titel kunnen binnenhalen, is het nu wel. Hoewel de bookmakers Frankrijk en Engeland als de grootste titelfavorieten ziet, kan het niemand ontgaan dat onze selectie serieuze kansen heeft. Het is ook niet voor niets dat België sinds 2018 bovenaan de FIFA-ranglijst staat. Het gerenommeerde sportdatabureau Gracenote wees ons elftal deze week zelfs aan als dé favoriet voor de titel. Oké, het verschil met Engeland is minimaal (beide landen hebben volgens Gracenote een winkans van 14%), maar het zijn dit soort berichten die de hoop verder doen opleven. In de groepsfase gaan we hopelijk een elftal zien dat gretig is en zijn kansen goed weet te benutten. Zit jij er al klaar voor? Laat dan meteen je voorspelling achter bij de bookmaker zodat het EK echt van start kan gaan.

Als eerste wacht ons een duel met Rusland

De groepsfase start voor onze mannen met een wedstrijd tegen Rusland. Zaterdag 12 juni om 21.00 uur is het Krestovskistadion in Sint-Petersburg het toneel van het duel tussen de Rode Duivels en Rusland. Voor deze wedstrijd geldt: een goed begin is het halve werk. Tijdens de kwalificaties speelde ons nationale elftal al twee keer tegen Rusland en beide keren leverden een overwinning op. Van de zeven doelpunten die de Russen in deze wedstrijden om hun oren kregen, vielen er vijf in de eerste helften. De ploeg van Stanislav Tsjertsjesov moet dus oppassen in die eerste 45 minuten van de wedstrijd.

Rusland treedt tijdens dit EK aan met een redelijk jong elftal. En dat elftal had het in de twee oefenduels voorafgaand aan het toernooi behoorlijk lastig. Tegen Polen kon Rusland niet overtuigen en uiteindelijk stond er een 1-1 op het scorebord. De wedstrijd tegen Bulgarije leek lang doelpuntloos te blijven. Toch lukte het de Russen om in de slotfase een penalty verzilveren waardoor ze nu met een overwinning het EK ingaan. De bookmakers hebben weinig twijfel over wie de match gaat winnen. Bij Unibet zijn de quoteringen als volgt: 1.75 bij winst voor België, 3.75 bij een gelijkspel, 5.35 bij winst voor Rusland.

Denemarken als lastigste tegenstander van de groep

We kunnen niet anders zeggen dan dat de Rode Duivels het getroffen hebben met hun tegenstanders. Denemarken is in groep B de grootste concurrent en dat feit is veelzeggend. Natuurlijk, de Denen wonnen ooit het toernooi en werden geheel verrassend Europees kampioenschap. Maar die EK-titel stamt alweer van bijna dertig jaar geleden. Het is ook niet de verwachting dat de Denen dit keer verder gaan komen dan de kwartfinale.

Ondanks dat Denemarken geen wereldselectie heeft, mogen de Rode Duivels niet verslappen als ze donderdag 17 juni om 18.00 uur het veld van het Parken Stadion oplopen. De 1-1 die de Denen uit de oefenwedstrijd met Duitsland wisten te slepen, geeft wel aan dat Martínez de ploeg niet mag onderschatten. Bij de bookmakers levert een overwinning voor de Denen ongeveer 3.70 keer de inzet op. Daartegenover staat een quotering van ongeveer 2.00 bij een overwinning voor België en eentje van 3.50 voor een gelijkspel. Deze getallen stammen uit de week voor de start van het EK, dus die eerste groepswedstrijden kunnen zomaar verandering brengen.

Debutant Finland biedt ruimte om te scoren

Maandag 21 juni om 21.00 treft ons elftal een heuse debutant. Finland mag zich dit jaar voor het eerst in de geschiedenis melden aan de start van een Europees kampioenschap. De verwachtingen zijn niet al te hoog, want Finland lijkt de perfecte kandidaat voor de laatste plaats in groep B. Een zwakke ploeg of niet, het lukte Finland eind 2020 wel om Frankrijk de eerst thuisnederlaag in meer dan twee jaar tijd te bezorgen. In het Stade de France te Parijs stond er na 90 minuten voetbal tot ieders verbazing een 0-2 op het scorebord.

Tegenover die mooie overwinning op Frankrijk van eind vorig jaar staat een slechte generale in de aanloop naar het EK. De oefenwedstrijden tegen Zweden en Estland werden allebei verloren. Geen wonder dus dat de bookmakers een duidelijke favoriet hebben. De quoteringen bij Unibet zijn als volgt: 13.00 bij winst voor Finland, 6.00 bij een gelijkspel, 1.25 bij winst voor België. Misschien is dit voor Lukaku een mooi duel om aan zijn doelsaldo te werken.