Home De Red Flames beginnen aan het EK vrouwenvoetbal

De Red Flames beginnen aan het EK vrouwenvoetbal

Voordat de Rode Duivels in november naar Qatar afreizen, is het eerst nog de beurt aan de Red Flames. Onze eigen voetbalvrouwen pakken deze woensdag het vliegtuig naar Engeland, waar ze hun tweede Europese kampioenschap ooit spelen. In 2017 kwamen de Red Flames niet verder dan de groepsfase. Maar nu, vijf jaar later, zit er veel meer ervaring in de ploeg en kijken de vrouwen van Ives Serneels met vertrouwen uit naar het toernooi. Lukt het dit keer wel om in de kwartfinale van het EK vrouwenvoetbal terecht te komen? Het wordt spannend, maar onmogelijk is het zeker niet.

Het Belgische vrouwenvoetbal zit in de lift

Het EK voetbal voor vrouwen (officieel de UEFA Women’s Euro 2022) is alweer toe aan zijn dertiende editie. Van de twaalf vorige Europese kampioenschappen wisten de Duitse voetbalvrouwen er maar liefst acht te winnen. Voor ons land verliep het toernooi een stuk minder succesvol. De Red Flames (toen nog bekend als de Rode Duivelinnen) probeerden zich al te kwalificeren voor het allereerste EK in 1984. Dat mislukte jammerlijk, net als in de jaren erna. Pas toen Ives Serneels en Tamara Cassimon zich in 2011 met de Belgische voetbalvrouwen gingen bemoeien, werd de weg omhoog ingezet.

Onder leiding van Serneels en Cassimon overleefden de Red Flames in 2017 voor het eerst in de geschiedenis de kwalificaties. In de groepsfase van het hoofdtoernooi wonnen ze met 2-0 van Noorwegen, dankzij doelpunten van Elke van Gorp en Janice Cayman. Het mocht niet baten, want Denemarken en Nederland waren in de groepswedstrijden te sterk. Het leverde de voetbalvrouwen een derde plaats op in de poule. Nu is er een nieuwe kans om verder te komen dan die allereerste fase. Ook tijdens het EK vrouwenvoetbal van 2022 staat Ives Serneels als bondscoach langs de lijn.

De voorbereiding was wisselend, maar het vertrouwen is er

In aanloop naar het EK in Engeland speelden de Red Flames vier oefenwedstrijden. De 4-1 winst op Noord-Ierland en de 6-1 winst op Luxemburg laten zien dat het met het scoringsvermogen wel goed zit. Davinia Vanmechelen, Amber Tysiak en Tessa Wullaert (de enige echt topscorer van de Red Flames) pakten meerdere doelpunten mee. Maar de oefenwedstrijden verliepen niet allemaal zo vlekkeloos. Van Engeland werd met 3-0 verloren. Geen onverwacht verlies, want Engeland is één van de absolute kanshebbers voor de titel. Teleurstellender was het 1-0 verlies van Oostenrijk. Een sterkere tegenstander dan Noord-Ierland en Luxemburg, maar toch zeker niet van het kaliber Engeland, Spanje of Frankrijk.

Vooralsnog heeft het verlies van Oostenrijk geen twijfels gezaaid binnen het team van de Red Flames. Sterker nog, onze voetbalvrouwen gaan met een positief gevoel naar Engeland. “Het vorige EK was het eerste grote toernooi waar we op aanwezig waren. Nu heeft iedereen wat meer ervaring en weten we wat het is om op een EK te spelen”, zo laat keepster Nicky Evrard aan Sporza weten. Toch is het afwachten of die ervaring genoeg is om verder te komen dan de groepsfase. De Red Flames hebben namelijk een sterke groep geloot, met Frankrijk, Italië en IJsland als tegenstanders.

Zo ziet de groepsfase eruit voor de Red Flames

Het EK vrouwenvoetbal 2022 begint voor België in groep D. In die belangrijke groepsfase staan de volgende wedstrijden op het programma:

  • Zondag 10 juli, 18.00 uur: België – IJsland
  • Donderdag 14 juli, 21.00 uur: Frankrijk – België
  • Maandag 18 juli, 21.00 uur: Italië – België

Met dit wedstrijdschema is er voor de Red Flames geen tijd om rustig in het toernooi te groeien. IJsland is de minst sterke ploeg in groep D en de ploeg van Ives Serneels móet die eerste wedstrijd winnen om serieus kans te houden op de volgende ronde. Frankrijk is één van de favorieten voor de Europese titel waardoor een verlies door het team van Serneels ongetwijfeld is ingecalculeerd. Al weet je natuurlijk nooit wat er gebeurt… Gelukkig gaan er vanuit elke groep twee landen door, dus een sterke reeks van Frankrijk hoeft sowieso geen probleem te zijn. De ontmoeting met Italië kan zomaar het sleutelduel zijn dat bepaalt of België wél of niet doorgaat naar de volgende fase van het EK vrouwenvoetbal.

Wedden op de groepswedstrijden van de Red Flames

Bij de bookmakers zijn Frankrijk en Italië verreweg de belangrijkste kandidaten om vanuit groep D door te gaan naar de kwartfinales. Een kwartfinaleplaats voor Frankrijk lijkt een zekerheid, met odds die amper boven de 1.00 uitkomen. Inzetten op een volgende ronde voor Italië levert rond de 1.50 keer je inzet op. Bij de Red Flames staan de odds op ongeveer 3.25, maar dat kan snel veranderen als de ploeg het EK vrouwenvoetbal meteen goed begint.

Voor onze nationale vrouwenploeg is het zaak om wedstrijd voor wedstrijd te kijken. Diezelfde tactiek kun je toepassen als je gaat wedden op voetbal. Alle wedstrijden van het vrouwen-EK worden namelijk live uitgezonden bij de VRT. Ga voor een live weddenschap en je kunt meteen handig inspelen op datgene wat er op het veld gebeurt.

Kun je het vrouwenvoetbal wel waarderen? Het EK loopt van 6 juli tot en met 31 juli. De grote finale vindt plaats in het beroemde Wembley-stadion in Londen.