Home De Pro League play-offs gaan van start

De Pro League play-offs gaan van start

De punten zijn doormidden gehakt en dat betekent dat het laatste deel van het competitieseizoen kan beginnen. Dit weekend gaan de Pro League play-offs meteen hard van start. In de Champions’ play-offs krijgt Club Brugge zondag Antwerp op bezoek. Koploper Union begint in eigen huis met een wedstrijd tegen Anderlecht. In de Europe play-offs staan de wedstrijden Mechelen – Charleroi en Gent – Genk op het programma. Al is het de vraag of er via play-off 2 echt iets te winnen valt.

Champions’ play-offs: wat zijn ieders kansen?

Union Sint-Gillis gaat als koploper de kampioenschapsronde in. Dankzij de uitspraak van de Disciplinaire Raad (die Union na het gestaakte duel met Beerschot een 5-0 winst toewees in plaats van de 0-0 die op het scorebord stond) is de voorsprong op Club Brugge nu drie punten. Of dat genoeg is? Bij Union lijken ze er nuchter onder. Het Europese ticket is binnen en daarmee is seizoen 2021/22 al helemaal geslaagd. Coach Felice Mazzù tempert ook graag de verwachtingen. Als we hem mogen geloven is het behalen van die landstitel geen allesbepalend doel bij de Unionisten. Maar ja, een club die al maandenlang de dans om het landskampioenschap leidt, zal het seizoen toch graag willen afsluiten met de ultieme hoofdprijs.

Het is zeker niet onmogelijk dat Union Sint-Gillis de landtitel pakt. Club Brugge is favoriet bij de bookmakers, maar het gat is de laatste weken hard geslonken. Inmiddels krijg je voor een titel van Club Brugge ongeveer 1.95 keer de inzet terug, tegen 2.15 bij een kampioenschapsfeest voor Union. Anderlecht en Antwerp lijken via de Pro League play-offs vooral te strijden om die derde plek, en daarmee voor een ticket voor de laatste voorronde van de Conference League. Het gat van zeven punten met Union is te groot om nog serieus te dromen van die kampioensbeker.

Wedden op de eerste ronde van de Champions’ play-offs

Felice Mazzù legt met zijn uitspraken de druk bij Club Brugge. De regerend kampioen is de grootste titelkandidaat, maar de ploeg van Alfred Schreuder heeft echt nog een kleine inhaalrace tegoed. In de zes wedstrijden van de Pro League play-offs moet Club Brugge die achterstand van drie punten zien weg te poetsen. Anderlecht kan daarbij een groot obstakel zijn. Het lukte Brugge dit seizoen nog niet om van Anderlecht te winnen en opnieuw twee gelijkspellen kan zomaar de doodsteek zijn.

De zondag 24 april begint Club Brugge in het eigen Jan Breydelstadion met een wedstrijd tegen Antwerp (aftrap 13.30 uur). Eind februari leverde het bezoek van Antwerp nog een 4-1 overwinning voor blauw-zwart op. Zo’n ruime winst zou voor Schreuder en zijn mannen een mooi uitgangspunt zijn voor de overige matches in de Champions’ play-offs. Union speelt zondag een thuiswedstrijd tegen Anderlecht (aftrap 18.30 uur). Anders dan Club Brugge is Union voor die eerste match in de kampioenschapsronde geen absolute favoriet. Bij Unibet staan de odds voor een 1×2 weddenschap op 2.45 (Union), 3.50 (gelijkspel) en 2.90 (Anderlecht). Alleen… is Anderlecht al helemaal hersteld van die zo teleurstellende verlopen bekerfinale van afgelopen maandag?

Het draait om dat laatste Europese ticket in play-off 2

De grote prijzen worden verdeeld in de Champions’ play-offs. Maar ook in die andere Pro League play-offs valt er iets te winnen. Het laatste Europese ticket staat op het spel, en dat ticket is bedoeld voor de tweede voorronde van de Conference League.

De verdeling van de Europese plaatsen is elk seizoen weer een heel gepuzzel. Dit keer is de verdeling via de Pro League play-offs als volgt:

  • De landskampioen komt terecht in de poulefase van de Champions League
  • De nummer twee van de Jupiler Pro League mag zich opmaken voor een strijd in de voorlaatste voorronde van de Champions League. Een plek in het miljardenbal is dus allerminst zeker.
  • De nummer drie komt terecht in de laatste voorronde van de Conference League.
  • De nummer laatst van de Champions’ play-offs en de winnaar van de Europe play-offs spelen een wedstrijd om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.

Dan is er ook nog de winnaar van de beker, in dit geval dus AA Gent. Met de winst op Anderlecht hebben de Buffalo’s zich maandag verzekerd van plaatsing voor de laatste kwalificatieronde van de Europa League. Dat betekent ook dat Gent de hoogst mogelijke beloning al binnen heeft gehengeld. Via play-off 2 is er geen betere prijs meer te pakken. Kortom, er valt weinig meer te winnen voor de ploeg van Hein Vanhaezebrouck. De vraag is nu of Gent de komende weken rustig achterover gaat leunen of dat de club wel degelijk bereid is om mooie wedstrijden te spelen. Gent begint de Europese play-offs in ieder geval vanaf de eerste plek.

De clubs hopen op een sterke start in de Europe play-offs

AA Gent staat op 31 punten, Charleroi op 27 punten en Genk en KV Mechelen hebben allebei 26 punten achter hun naam staan. Voor de Buffalo’s valt er in de Pro League play-offs weinig te winnen, maar Charleroi, Genk en Mechelen azen nog fanatiek op dat laatste Europese tickets. Dit weekend beginnen we met Mechelen – Charleroi (zaterdag 23 april, 20.45 uur) en AA Gent – Racing Genk (zondag 24 april, 16.00 uur).

Bookmaker Bwin zet de odds voor Mechelen – Charleroi op 2.30 (1), 3.70 (x) en 2.85 (2). Bij Gent – Genk levert een 1×2 weddenschap odds op van 1.88 (1), 3.60 (x) en 4.00 (2). Eén ding is zeker: als Charleroi, Genk en Mechelen kans willen houden op dat laatste Europese ticket, is winnen dit weekend bijna een vereiste.