Home De Jupiler Pro League 2022/23 gaat beginnen!

De Jupiler Pro League 2022/23 gaat beginnen!

Met Standard Luik – AA Gent gaat de Jupiler Pro League 2022/23 vrijdag officieel beginnen. Aangezien de andere grote Europese competities nog even op zich laten wachten, kun je je dit weekend volledig focussen op het binnenlandse voetbal. Wij kijken alvast vooruit op een mooi seizoen met één landskampioen, drie (!) degradanten en heel veel boeiende matches.

Zo ziet het schema van de Jupiler Pro League 2022/23 eruit

De Jupiler Pro League 2022/23 begon nooit zo vroeg als nu. Toch duurt het nog tot zondag 4 juni voordat we precies weten hoe het seizoen gaat eindigen. De schuldige? Het WK voetbal later dit jaar. Hierdoor ligt ’s lands hoogste voetbaldivisie eind 2022 ruim een maand stil.

Het eerste deel van het competitieseizoen loopt van vrijdag 22 juli tot en met zondag 13 november. Als de Jupiler Pro League 2022/23 precies op de helft is, kunnen de voorbereidingen op het WK beginnen. Spelers uit 1A die afreizen naar Qatar, krijgen daarna maar weinig tijd om bij te komen. Vlak voor de kerst (23 december) start de competitie weer langzaam op met de achttiende speelronde. In één dag komen alle clubs aan bod om de voetballers toch een pauze tijdens de feestdagen te gunnen. Geen Engelse taferelen dus waarbij de clubs traditiegetrouw op tweede kerstdag alweer aan het voetballen gaan! Op vrijdag 6 januari gaat het tweede deel van de competitie dan definitief beginnen.

De strijd om de landstitel barst weer los

Zo aan het begin van het seizoen zijn er nog veel vragen te beantwoorden. De belangrijkste: wie pakt de landstitel van 2022/23? Bij de bookmakers is Club Brugge de overduidelijke favoriet. De odds zeggen alles al. Als je nu bij Unibet inzet op Club Brugge als landskampioen, krijg je 1.85 keer je inzet terug. Bij Antwerp staan de odds op 5.50, bij Anderlecht op 6.00 en bij Gent op 8.00. De rest van de clubs zitten daar bij de start van het seizoen ver achter.

Een nieuw seizoen betekent nieuwe kansen om Club Brugge van de toon te stoten. Anderlecht begint de Jupiler Pro League 2022/23 daarom met een kersverse trainer op de bank: Felice Mazzu. De trainer is niet de enige nieuweling binnen de gelederen van Anderlecht. De club was al vrij actief op de transfermarkt, maar vooral met de komst van Fábio Silva (die de vertrokken Zirkzee moet vervangen) hoopt RSC een serieuze slag te hebben geslagen. Ook Antwerp heeft in aanloop van het competitieseizoen goede zaken gedaan. De ploeg van Mark van Bommel mocht onder meer Toby Alderweireld verwelkomen, die met al zijn ervaring voor een extra stevige verdediging moet zorgen. Dat is hard nodig, want Royal Antwerp heeft dit seizoen grote ambities in de strijd om de landstitel.

Er wacht ons mogelijk een echte degradatiethriller

Volgend seizoen krijgt de competitie een iets ander format, met slechts 16 ploegen in de hoogste divisie. Niets om je nu al druk om te maken, zou je zeggen. Toch wel! Ook de Jupiler Pro League 2022/23 ondervindt namelijk de gevolgen van deze hervormingen. In plaats van één of twee clubs verdwijnen er dit keer gegarandeerd drie van het hoogste voetbaltoneel. Dat kan ons zomaar een echte degradatiethriller opleveren.

Kijk je bij het wedden op voetbal automatisch naar de titelstrijd en de verdeling van de Europese tickets? Het is hoog tijd om dat los te laten, want het gevecht om lijfsbehoud wordt tijdens de Jupiler Pro League 2022/23 nóg heviger dan anders. Afgelopen seizoen degradeerde Beerschot en wist Seraing via de play-offs zijn plekje in 1A te behouden. Dit seizoen is er geen uitweg voor de drie clubs die onderaan staan. Hierdoor voelt zelfs de twaalfde of dertiende plek waarschijnlijk niet veilig meer. Clubs als Seraing, Zulte Waregem, OHL, Westerlo en STVV zullen continu over hun schouder moeten kijken in de strijd tegen degradatie.

2022/23 begint met de seizoensopener Standard Luik – AA Gent

De Jupiler Pro League 2022/23 begint vrijdag meteen met een mooie wedstrijd: Standard Luik – AA Gent. Bekerwinnaar Gent verloor vorige week nipt de Supercup van Club Brugge. Die openingswedstrijd van het nieuwe competitieseizoen hopen ze wél te winnen. Eigenlijk zijn de Buffalo’s het ook aan hun stand verplicht om met 3 punten naar huis te gaan.

Gent begint het seizoen met een hele hoop vertrouwde namen. Overbodige spelers zijn geloosd, maar inkomende transfers zijn er vooralsnog amper. Tenminste, los van de nieuwe spits Hugo Cuypers. Nu maar zien of het voor AA Gent gaat werken dat ze dezelfde koers blijven varen als vorig seizoen. In de openingswedstrijd zijn de Buffalo’s in ieder geval favoriet. De odds voor een thuisoverwinning van Standard Luik liggen net iets onder de 4.00, terwijl een zege voor AA Gent bij bookmaker Circus 1.97 keer je inzet oplevert. Deze seizoensopener is alvast een mooie wedstrijd om je in te verdiepen als je wilt wedden op voetbal.

Dit is het complete programma van speelronde 1

Na die openingswedstrijd barst de Jupiler Pro League 2022/23 op zaterdag en zondag pas echt los. In het eerste competitieweekend staan er meteen al een maar interessante ontmoetingen op het programma. Wat te denken van Club Brugge – Racing Genk of KV Mechelen – Antwerp FC?

Het complete programma van de eerste speelronde ziet er als volgt uit:

  • Vrijdag 22 juli, 20.45 uur: Standard Luik – AA Gent
  • Zaterdag 23 juli, 16.00 uur: Charleroi – KAS Eupen
  • Zaterdag 23 juli, 18.15 uur: KV Kortrijk – OHL
  • Zaterdag 23 juli, 18.15 uur: Zulte Waregem – Seraing Utd
  • Zaterdag 23 juli, 20.45 uur: STVV – Union Sint-Gillis
  • Zondag 24 juli, 13.30 uur: Club Brugge – Racing Genk
  • Zondag 24 juli, 16.00 uur: KV Mechelen – Antwerp FC
  • Zondag 24 juli, 18.30 uur: RSC Anderlecht – KV Oostende
  • Zondag 24 juli, 21.00 uur: KVC Westerlo – Cercle Brugge

Na deze eerste ronde kun je weer wekelijks wedden op ’s lands mooiste voetbalcompetitie. Laat de Jupiler Pro League 2022/23 maar beginnen!