Home Club Brugge gaat met een gunstige loting Europa in!

Club Brugge gaat met een gunstige loting Europa in!

Club Brugge heeft zichzelf helemaal hervonden na die slechte competitiestart van dit seizoen. Eindelijk kunnen de Bruggelingen weer winnen! Dat is ook hard nodig, zeker omdat de Champions League binnenkort van start gaat. En het is dit jaar aan Club Brugge om de Belgische eer te verdedigen. AA Gent strandde onlangs nog in de voorrondes waardoor de ploeg genoegen moest nemen met een startbewijs voor de Europa League. In plaats van twee Belgische clubs zien we er dus maar eentje terug in de Champions League. Gelukkig is er alvast goed nieuws. De loting van afgelopen donderdag leverde namelijk een poule op die kansen biedt.

Club Brugge zet zijn zinnen op een plekje bij de eerste twee

De Champions League is het toernooi der toernooien. Tenminste, als het gaat om Europees clubvoetbal. In deze koningsklasse van het clubvoetbal komen we grote namen tegen als Bayern München, Real Madrid, Manchester City en Paris Saint-Germain. Eerlijk is eerlijk, met dit soort sterke tegenstanders in de groep is het voor Club Brugge lastig om door te dringen tot de volgende ronde. Logisch dus dat Philippe Clement en consorten met wat zenuwen naar de loting keken. Zijn reactie na afloop van de loting was veelzeggend: “De groep is minder sexy dan vorig jaar naar de buitenwereld toe, maar het zijn wel ploegen met een hoger budget dan dat van ons”. Kortom, de grote namen ontbreken in groep F, al blijft er nog steeds genoeg uitdaging over tijdens deze eerste fase van de Champions League. Het hoofddoel is in ieder geval duidelijk. Club Brugge wil bij de eerste twee in de groep eindigen, en die missie is absoluut haalbaar.

Dit zijn de tegenstanders van Club Brugge

Met al die topteams in de Champions League had Club Brugge zomaar in een zware poule kunnen eindigen. Maar de loting besliste anders. De grote namen van het Europese voetbal hebben groep F overgeslagen waardoor er opeens kansen liggen voor ons eigen Club Brugge.

Tijdens de loting in Genève kwam uit pot 1, de pot met de absolute topclubs, de naam Zenit Sint-Petersburg tevoorschijn. Als je Zenit afweegt tegen clubs als Bayern, Real, Juventus, PSG en Liverpool, dan weet je dat Brugge geluk heeft gehad. De kampioen van Rusland is dan wel favoriet voor groepswinst, maar Zenit is zeker niet de sterkste ploeg die de Bruggelingen konden treffen. Zelfs als de club uit Sint-Petersburg gewoon zijn wedstrijden wint, is er nog niets aan de hand. Het draait om dat plekje in de top twee, en Brugge aast bescheiden op die tweede plaats in de poule. De concurrentie komt van Borussia Dortmund en Lazio Roma. Dortmund werd afgelopen seizoen tweede in de Bundesliga, op gepaste afstand van Bayern. Het interessante aan deze ploeg is natuurlijk de aanwezigheid van drie Belgen. Thomas Meunier, Axel Witsel en Thorgan Hazard staan allemaal onder contract van deze Duitse club. Toch is het even afwachten of zij in de duels met Club Brugge echt in actie gaan komen. Met Borussia Dortmond in de groep mag Brugge heel tevreden zijn. In plaats daarvan had de club ook op Manchester City, Manchester United, FC Barcelona of Atlético Madrid kunnen stuiten. Met dit soort tegenstanders was die tweede plek meteen een stuk verder weg geweest.

Borussia Dortmund is vanuit pot 2 in groep F geplaatst, Lazio Roma komt uit pot 3. Ook bij het horen van de naam Lazio, een club die vorig seizoen vierde werd in de Serie A, kon Club Brugge opgelucht ademhalen. Tegenstanders als Inter en Atalanta Bergamo waren namelijk veel lastiger geweest om te verslaan. Die gunstige loting biedt perspectief. Ideaal dus voor iedereen die Club Brugge graag ziet doorstoten naar de knock-outfase. Al denken de voetbalfans die vooral op mooie wedstrijden hopen, daar net iets anders over.

De mooie affiches ontbreken, maar is dat erg?

De reacties op de loting van Club Brugge waren een beetje dubbel. Aan de ene kant was daar wat teleurstelling, aangezien niets mooier is dan Club Brugge te zien stunten tegen een ploeg als Bayern München. Maar ja, hoe realistisch is het dat Brugge er inderdaad met een overwinning vandoor gaat? Juist daarom was er aan de andere kant ook veel optimisme na de loting. Met Zenit Sint-Petersburg, Borussia Dortmund en Lazio Roma is het behalen van de volgende ronde opeens heel goed mogelijk. Die mooie voetbalaffiches komen dan wel als de groepsfase achter de rug is.

Hoewel er optimisme is, is het zeker nog geen gelopen race. Philippe Clement probeert dan ook geheel terecht het enthousiasme wat te temperen. De spelers van Club Brugge moeten namelijk nog steeds hun hoofd erbij houden in de wedstrijden die ze spelen. Alleen zo kunnen ze profiteren van die goede loting voor de groepsfase.

Vergeet de Europa League niet!

De complete voetbalwereld was afgelopen donderdag gefocust op de loting van de Champions League. Vrijdag verschoof de aandacht naar dat andere Europese toernooi, de Europa League. Met drie Belgische clubs in de race om de titel, is het zeker interessant om ook naar deze loting te kijken.

Allereerst is daar AA Gent, de ploeg die kortgeleden nog werd uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League. Dinamo Kiev bleek uiteindelijk te sterk waardoor de ploeg nu in de groepsfase van de Europa League staat. Daar treft Gent Rode Ster Belgrado, Hoffenheim en Slovan Liberec. Ook Standard Luik en Royal Antwerp mogen Europa in. Voor Standard Luik staan duels met Benfica, Rangers FC en het Poolse Lech Poznan als tegenstanders te wachten. Antwerp moet het opnemen tegen Tottenham Hotspur, Ludogorets en LASK Linz. Alle ploegen hebben hetzelfde doel: bij de beste twee ploegen van hun groep eindigen. Die prestatie geeft immers toegang tot de volgende ronde van het toernooi.

Of het nu gaat om de Champions League of de Europa League: beide toernooien zijn een weddenschap waard. Dus doe wat onderzoek en kijk of de wedstrijden van Club Brugge, AA Gent, Standard Luik en Royal Antwerp jou de winst opleveren.