Home Club Brugge en AA Gent trappen het seizoen af met de Supercup

Club Brugge en AA Gent trappen het seizoen af met de Supercup

Zondag 17 juli om 18.00 uur gaat het gebeuren: de aftrap van het nieuwe voetbalseizoen. Traditiegetrouw bestaat die aftrap uit de strijd om de Belgische Supercup. Dit keer is het tijd voor heuse Slag om Vlaanderen. In het Jan Breydelstadion ontvangt landskampioen Club Brugge namelijk bekerwinnaar AA Gent. Club kan voor de zeventiende keer de prijs pakken, Gent aast op zijn tweede Supercup-zege uit de geschiedenis. Wie begint 2022/23 sterk en wint de allereerste trofee van het seizoen, de landskampioen of toch de bekerwinnaar? Deze vraag alvast voer voor een mooie weddenschap.

De Belgische Supercup: de landskampioen versus de bekerwinnaar

Het was nog even spannend, maar na een goed seizoen verzekerde Club Brugge zich half mei van zijn derde landstitel op rij. Ook voor AA Gent viel er in 2021/22 eindelijk weer iets te vieren. Niet in de Jupiler Pro League, want opnieuw vielen de Buffalo’s buiten de top 4 waardoor ze de Champions’ Play-offs misliepen. De Croky Cup bracht daarentegen wél het succes dat de club zo hard nodig had.

Na maar liefst zeven seizoenen die geen enkele prijs opleverden, pakte Gent half april de beker door Anderlecht op strafschoppen te verslaan. Op de route naar die grote finale schoof de ploeg van Hein Vanhaezebrouck Club Brugge nog met redelijk gemak aan de kant. Het typeerde het laatste deel van het seizoen, waarin Gent zich opeens van zijn betere zijde liet zien. Nu is het afwachten wat deze bekerwinnaar kan als het zondag in de Supercup aantreedt tegen landskampioen Club Brugge.

Carl Hoefkens kan met Club zijn eerste prijs als hoofdtrainer pakken

Qua coaching was 2021/22 een wat rommelig seizoen voor Club Brugge. Begin januari was daar het verrassende vertrek van Philippe Clement, waarna Alfred Schreuder het stokje overnam. Slechts een paar maanden later is Schreuder alweer verdwenen en staat Carl Hoefkens als nieuwe hoofdtrainer aan het roer. Een opvallende keuze gezien zijn gebrek aan ervaring in de positie van hoofdcoach. Al is Hoefkens na een seizoen als jeugdtrainer en een aantal seizoenen als Talent Manager inmiddels echt wel bekend met de werkwijze van Club Brugge.

Eén ding is zeker: de nieuwe hoofdcoach heeft een aanvallend sterke groep om mee te werken. Noa Lang en Charles De Ketelaere lieten woensdag in de met 4-2 gewonnen oefenwedstrijd tegen FC Utrecht zien dat zij nog steeds een cruciale rol spelen in de Brugse voorhoede. Het is onzeker of De Ketelaere tijdens deze zomerse transferperiode in Brugge blijft aangezien er grote interesse is vanuit AC Milan. Maar een eventuele transfer komt sowieso te laat voor de Supercup. Zondag tegen AA Gent zal De Ketelaere dus gewoon beschikbaar zijn voor Hoefkens. Met de nieuwe spits Ferran Jutgla is er nóg meer scoringsvermogen in de ploeg gebracht. In de oefenmatchen scoorde hij al zes keer, dus dat belooft wat voor de Supercup van aanstaande zondag.

AA Gent wil het seizoen sterk starten met een zege in de Supercup

De prijzenkast van de Ghelamco Arena bleef de afgelopen jaren angstvallig leeg. De zeven trofeeloze seizoenen waren een topclub als AA Gent onwaardig. Het was dan ook een grote opluchting toen daar op 18 april die verlossende penaltyreeks kwam. Na een 0-0 in de reguliere speeltijd en een doelpuntloze verlenging bezorgden de cruciale reddingen van Davy Roef Gent uiteindelijk de beker.

De grote vraag is of de bekerwinst het tij voor de Buffalo’s gaat keren. Het winnen van de Supercup zou in ieder geval extra vertrouwen geven voor de rest van het seizoen. “Met de Supercup kunnen we al een eerste prijs pakken. Of we op ons beste niveau gaan zijn, is afwachten, maar dat geldt ook voor Club Brugge. Ik heb er zin in. Het is mijn eerste Supercup en ik doe mee om te winnen”, zo laat Davy Roef op de clubsite van AA Gent weten. Hiermee geeft de keeper al aan dat de club zondag alles op alles gaat zetten om de trofee in de wacht te slepen.

De 2-1 winst in de oefenmatch tegen de Deense bekerwinnaar FC Midtjylland was alvast een goede generale. Zeker na die zware trainingsweken die de ploeg in de benen heeft zitten. De selectie waar Hein Vanhaezebrouck mee werkt, is ten opzichte van vorig seizoen nog vrijwel hetzelfde gebleven. De spelers zijn dus op elkaar ingespeeld. Alleen… is dat genoeg om Club Brugge zondag van zijn zeventiende Supercup af te houden?

Dit is de favoriet voor het winnen van de Supercup

Club Brugge is dé recordhouder als het gaat om de Supercup. De club stond maar liefst negentien keer eerder aan de aftrap, en van al die wedstrijden wisten ze er zestien te winnen. Ook in 2021/22 ging de eerste prijs van het seizoen naar Club Brugge. AA Gent won zijn enige Supercup in 2015, toen het als landskampioen mocht aantreden. De Buffalo’s waren in die wedstrijd met 1-0 te sterk voor toenmalig bekerwinnaar Club Brugge, dankzij een late goal van Laurent Depoitre.

Aanstaande zondag om 18.00 uur komt er een nieuwe ontmoeting tussen Club Brugge en AA Gent in de Supercup. En dat betekent dat je weer volop kunt wedden op voetbal! Club heeft als landskampioen het thuisvoordeel in deze Slag om Vlaanderen. Mede hierdoor is de ploeg van Carl Hoefkens favoriet voor de winst. Bookmaker Unibet zet de odds voor Club Brugge op 2.10, voor AA Gent op 3.45 en voor een gelijkspel op 3.65.

De favorietenrol voor de regerend landskampioen is niet alleen gebaseerd op het thuisvoordeel. Club heeft nu eenmaal de meeste kwaliteit in huis en bovendien weten ze hoe ze de Supercup moeten winnen. Ga jij met oordeel van de bookmakers mee of niet? Laat je voorspelling achter bij het online wedkantoor en zorg dat je klaarzit voor deze mooie opener van seizoen 2022/23!