Home Champions League: verrast Club Brugge opnieuw?

Champions League: verrast Club Brugge opnieuw?

Op woensdag 15 september kwamen ze in het Jan Breydelstadion één voor één het veld op. Neymar, Kylian Mbappé, Lionel Messi… vanaf de eerste minuut vormden zij de gevreesde voorhoede van Paris Saint-Germain. Zie dan maar eens de rust te bewaren en het vertrouwen te houden. Toch lukte het Club Brugge om een punt te pakken. De snelle 0-1 voorsprong voor PSG veranderde dankzij Hans Vanaken in een 1-1 gelijkspel. En eerlijk is eerlijk, dat ene punt was welverdiend. Brugge speelde goed en vooral de sublieme samenwerking viel op. Bij Paris Saint-Germain leidde het spel van blauw-zwart tot het nodige gezucht en gesteun. De statistieken (16 doelpogingen voor Club Brugge tegen 9 voor PSG) laten wel zien waarom. Dankzij uitstekend werk van de Belgische defensie kwamen Messi en co gewoon niet genoeg aan de bal om druk te zetten. Het is te hopen dat de ploeg van Philippe Clement inmiddels is uitgefeest. Deze week gaat de Champions League namelijk verder en RB Leipzig is de volgende tegenstander.

Het was alles of niets: no sweat, no glory

Op voorhand leek het een uitgemaakte zaak dat Club Brugge op 7 december zijn laatste Champions League-duel van 2021/22 zou spelen. Het is nog steeds geen schande als dat gebeurt. Met Paris Saint-Germain en Manchester City als groepsgenoten heeft Brugge het gewoon heel slecht getroffen. Maar een zware loting blijkt geen reden om meteen al op te geven. In het eerste CL-duel met PSG ging Club Brugge er vol in. De spelers gingen elk gevecht om de bal aan om hem te winnen. Ze lieten zich niet intimideren door de grote vedettes die bij Paris Saint-Germain rondlopen. Op het veld zagen we eindelijk de slogan van Club Brugge tot leven komen. No sweat, no glory: voor de toeschouwers leek het alsof dit mantra voortdurend in ieders hoofd afspeelde.

Het harde werk in de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain heeft een mooi resultaat opgeleverd. Club Brugge is de Champions League 2021/22 goed begonnen met een gelijkspel. Nu is het zaak om door te pakken. Als blauw-zwart deze week goede zaken doet tegen RB Leipzig, wordt overwintering in Europa opeens heel reëel. Is het niet in de Champions League, dan wel in de Europa League. Het duurt nog even voordat de groepsfase van de Champions League definitief is beslist. Club Brugge moet het sowieso wedstrijd voor wedstrijd bekijken. Alle focus ligt nu op dat duel met het Duitse RB Leipzig. Dit is de minst zware tegenstander uit de poule, dus Brugge moet hier punten scoren.

Er liggen kansen, maar het is oppassen voor Nkunku

In het eigen Jan Breydelstadion zette Club Brugge twee weken geleden een indrukwekkend resultaat neer. Dat hebben ze in Leipzig ook gezien. KV Oostende-trainer Alexander Blessin liet in Het Nieuwsblad weten benaderd te zijn door Matthias Grote, die tegenwoordig werkzaam is voor RB Leipzig. De Duitsers waren op zoek naar zoveel mogelijk data over Club Brugge. Dit geeft wel aan dat ze toch wat onzeker zijn. Een ploeg die het sterrenteam van PSG op een gelijkspel kan houden, heeft het sowieso in zich om van RB Leipzig te winnen. Logisch dus dat de nervositeit daar begint toe te nemen.

Club Brugge is typisch zo’n ploeg die de afgelopen veel heeft geïnvesteerd in zijn eigen ontwikkeling. De wetenschappelijke aanpak en vooral ook de zware trainingen beginnen effect te krijgen. De spelers zijn fysiek sterk en doen op dat vlak niet onder voor de grote Europese clubs. Dat hebben we wel gezien tegen Paris Saint-Germain. Maar niet alles loopt zoals gehoopt. Kijk maar naar de wedstrijd die Club Brugge afgelopen vrijdag speelde tegen OHL. De ploeg van Clement kwam niet verder dan een teleurstellende 1-1, iets wat mede te danken was aan het gebrek aan focus bij verdediger Stanley N’Soki. Waar hij tegen PSG nog uitblonk, liet hij tegen OHL vooral heel veel balverlies zien. Dit soort gebrek aan scherpte mag er in het Champions League-duel met RB Leipzig niet zijn.

De wedstrijd van deze week biedt zeker kansen. De Duitsers presteren wisselvallig en staan na zes speelrondes zelfs op de tiende plek in de Bundesliga. Ze hebben alleen wel een goede generale gehad. Zaterdag werd Hertha BSC met maar liefst 6-0 verslagen. Christopher Nkunku was verantwoordelijk voor twee van die doelpunten. Ook in het Champions League-duel met Man City wist hij te scoren. Sterker nog, alle drie de doelpunten die RB Leipzig maakt (het werd 6-3), kwamen van Nkunku. Club Brugge is dus gewaarschuwd.

Wedden op het duel tussen RB Leipzig en Club Brugge

RB Leipzig is dit seizoen niet de meest spectaculaire tegenstander van Club Brugge. Je kijkt misschien meer uit naar de eerste ontmoeting met Manchester City. Toch zijn de duels met RB Leipzig wel extreem belangrijk voor mogelijke overwintering in Europa. Als blauw-zwart hier punten weet te pakken, kan het ondanks die zware loting toch nog een mooi Europees seizoen worden.

Voor de bookmakers tellen het thuisvoordeel van RB Leipzig en het scoringsvermogen van Christopher Nkunku zwaar mee. Leipzig is dan ook de grote favoriet voor de overwinning. De odds liggen rond de 1.50, terwijl je voor een Brugse zege al snel 6 à 7 keer je inzet terugkrijgt. Alles zal draaien om die ene vraag: krijgen we het sterke en gefocuste Club Brugge te zien van de wedstrijd tegen PSG of de zeer wisselvallig spelende ploeg van de wedstrijd tegen OHL? Wij hopen dat Brugge dinsdag vanaf 21.00 uur laat zien waarom het Paris Saint-Germain van die volle drie punten kon afhouden. Als de focus er is, kunnen er zomaar mooie dingen gebeuren.