Home Atalanta en Juventus spelen de finale van de Coppa Italia

Atalanta en Juventus spelen de finale van de Coppa Italia

De Coppa Italia 2021 is de laatste prijs die in het Italiaanse voetbal nog te vergeven is. Eén ding is zeker: net als de afgelopen twee seizoenen krijgt Italië een andere bekerwinnaar dan landskampioen. Alleen zijn de rollen nu omgekeerd. Want waar Juventus de laatste twee jaar kampioen van de Serie A werd, maar naast de bekertitel greep, maakt de ploeg van Andrea Pirlo dit keer alleen kans op de Coppa Italia. Maar Juventus heeft in Atalanta een sterke tegenstander. Atalanta Bergamo is in vorm en stevent zelfs af op een tweede plaats in de competitie. Winst in het bekertoernooi zou de kroon zijn op een mooi seizoen. Gaat de 74e Coppa Italia uit de geschiedenis naar Juventus of Atalanta? Woensdag 19 mei vanaf 21.00 uur volgt de ontknoping in de Italiaanse beker.

De bekertitel kan het matige seizoen van Juventus redden

Italië heeft Inter Milan inmiddels kunnen huldigen als landskampioen van 2020/21. Na jarenlange hegemonie van Juventus was dit voor veel voetballiefhebbers toch een verademing. Dat Internazionale na elf jaar eindelijk weer een landstitel pakte, was niet eens zo’n verrassing. De echte verrassing van dit Serie A-seizoen was de zeer matige prestatie van Juventus. Met nog één competitieduel te gaan, staan de Turijnen op een vijfde plek. Als Juventus in die laatste speelronde een beetje pech heeft, speelt het volgend seizoen niet eens Champions League-voetbal. En dat na negen landstitels op een rij.

De finale van de Coppa Italia kan het seizoen van Andrea Pirlo en consorten nog enigszins redden. Als Juventus woensdag de bekertitel binnenhaalt, is er bovendien weer vertrouwen voor die belangrijke laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Want natuurlijk aast de club gewoon op een nieuw seizoen in de Champions League. Voor Juventus kan de titel in de Coppa Italia er zomaar voor zorgen dat de schade in seizoen 2020/21 beperkt blijft. Los van de mogelijk positieve gevolgen voor het Europees voetbal is de Coppa Italia natuurlijk ook een prijs die elke Italiaanse club wil winnen. Het landskampioenschap was voor Juventus veel te snel uit beeld, maar de veertiende bekertitel blijft in zicht. Toch zal Atalanta er deze woensdag alles aan doen om een andere uitslag op het bord te krijgen. Dankzij de goede vorm waar de ploeg uit Bergamo in verkeert, moet Juventus zich inderdaad zorgen gaan maken.

Atalanta wil een mooie bekroning op een goed seizoen

Juventus is de laatste jaren een vaste waarde in de finale van de Coppa Italia. In de geschiedenis stond de club al negentien keer eerder in die belangrijke eindstrijd. De Coppa Italia van 2021 levert de Turijnen zelfs de zesde finale in zeven jaar tijd op. Hoe anders is dat voor Atalanta. De ploeg uit Bergamo stond in 2019 voor het eerst in dertien jaar tijd weer eens in de bekerfinale. Maar net als in 1996 (en ook in 1987) ging die finale verloren. Atalanta heeft tot nu toe maar één keer gezegevierd in de Coppa Italia. Voor die overwinning moeten we wel helemaal terug naar de jaren 60. De laatste bekertitel van Juventus stamt uit 2018. Een groot verschil dus tussen de twee clubs die elkaar op 19 mei 2021 treffen in de finale van de Coppa Italia.

Als je de statistieken uit het verleden bekijkt, legt Atalanta het duidelijk af tegen Juventus. Toch is het in deze finale zaak om niet zo ver achteruit te kijken. Dat Juventus veel meer beker- en landstitels op zijn naam heeft staan dan Atalanta, doet er op woensdag 19 mei even niet toe. Het is de vorm van nu die telt. En wat dat betreft heeft Atalanta alles kans om de eerste Coppa Italia in bijna zestig jaar tijd naar zich toe te trekken. De ploeg van Gian Piero Gasperini is dit seizoen niet stuk te krijgen. Het ticket voor de Champions League is inmiddels binnen en de tweede plaats in de Serie A lonkt. Atalanta heeft zich echt ontwikkeld tot dé spektakelploeg van dit moment. De titel in de Coppa Italia zou de perfecte beloning zijn voor zo’n mooie seizoen. Maar ja, dan mag het elftal niets laten liggen tijdens die finale in het Mapei stadion in Reggio Emilia.

Pakt Atalanta zijn tweede Coppa Italia uit de clubgeschiedenis?

Woensdag 19 mei om 21.00 uur is de aftrap van de finale van de Coppa Italia. Bij Juventus denken ze ongetwijfeld nog even terug aan die finale van vorig jaar, toen op strafschoppen van Napoli verloren. Toch mag Juventus die wedstrijd niet te lang in het achterhoofd houden, want tegen Atalanta wacht ze een hevige strijd.

Een maand geleden troffen Atalanta en Juventus elkaar nog in de Serie A. Lang leek het erop dat de wedstrijd in een 0-0 zou eindigen, maar invaller Ruslan Malinovski zorgde in de 87e minuut dan toch voor een beslissing. Atalanta won hiermee met 1-0 van Juventus. Ook in de finale van de Coppa Italia kun je een strijd verwachten die tot het eind spannend blijft. Wij zetten in op een nipte overwinning voor Atalanta. Gasperini heeft nu eenmaal een ijzersterke ploeg tot zijn beschikking, en die ploeg is zeer gretig. De verdediging van Juventus is bovendien weleens beter geweest, dus mannen als Duvan Zapata, Ruslan Malinovski en Luis Muriel zullen het de defensie erg moeilijk gaan maken. Een 2-1 zege voor Atalanta hangt in de lucht.